12/29/12 10:13
(http://www.klassa.bg/)

Алкохол преди лягане? Твърдо не!

Ако ви попитаме как помагате на съня си, когато усещате, че сте напрегнати и няма да може да заспите, какво бихте отговорили? Можем само да предполагаме, но вероятно огромна част то вас биха посочили алкохола като основно „приспивно“ средство.

 

Чаша-две вино, уиски, водка, коняк – всеки сам избира своята отрова, както се казва. Само че, според резултатите от редица обширни изследвания, алкохолът не помага на съня, а точно обратното. Особено ако неговото приемане преди лягане се превърне в навик.

 

На какво се дължи това ли? Алкохолът се метаболизира сравнително бързо от организма, и дори да помага на първоначалното унасяне, консумацията му може да доведе до събуждане в средата на нощта.

 

Казано с други думи, алкохолът влошава съня през втората половина на нощта. За да стигнат до тези изводи, учените са изследвали съня на много хора (след консумация на алкохол) с помощта на полисомнограф.

 

Всъщност инсомнията е хронично състояние, така че поемането на алкохолна течност преди лягане също може да стане „хронично“. Така често се стига до развиване на зависимост, да не кажем дори алкохолизъм. Последният често се асоциира именно с липса, неспособност на здрав сън.

 

Негативният ефект на алкохола върху съня е по-голям при жените. На следващия ден те много по-често се чувстват изморени и недоспали.

 

Какво можем да направим? Не да се лишим от удоволствието, което носят различните алкохолни питиета, а просто да не ги консумираме непосредствено преди лягане (същото се отнася и за храната). Поемането на вода също помага, както и хапването на аспержи.

Сещаме се и за един друг начин, който е добър приятел на сладкия сън. Медитацията, разбира се!





















Kulinar.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване