12/31/12 14:25
(http://www.klassa.bg/)

За ПК”Екогласност” ядрената енергия няма алтернатива

Безспорен факт е, че човечеството е изправено пред сериозни проблеми, като глобално затопляне, намаляване на запасите от вода и енергоизточници. От тази гледна точка референдума за атомната  енергетика е огромно предизвикателство пред българския народ. Предизвикателство  и пред нас, представителите на най-автентичната природозащитна партия в България, Политически клуб „Екогласност”.

От момента на своето появяване през 1989 г., като пряк наследник на Комитета за екологична защита на Русе от 1988 г.,  партия ПК”Екогласност”  винаги е имала ясна и категорична позиция по всички въпроси, свързани с опазването на околната среда. Имаме ясна и категорична позиция и по отношение на атомната енергетика.

За нас е странно защо всички, който се обявиха против построяването на АЕЦ”Белене”, не настояват, така както настояваме ние, да се спрат всички ТЕЦ, които изхвърлят в атмосферата огромни количества вредни емисии. Странно е защо, всичките тези „природозащитници” премълчават и енергийното заробване на българските граждани от страна на американската ТЕЦ”Ей и Ес Марица изток 1”, за която българските потребители са надплатили над 2 милиарда лв., без тя да е работила.

            На фон на референдума се извисява зловещата фигурата на ексминистър-председателя Иван Костов, който сключвайки на 15 юни 2001 г. крайно неизгодните дългосрочни договори с ТЕЦ”Контур Глобъл Марица изток 3” и ТЕЦ”Ей и Ес Марица изток 1”, има най-голям принос за шоковото увеличение на цената на електроенергията за българските потребители. Въпреки това, същия за пореден път демонстрира в слонска доза загриженост за обществото и предлага съпротивата срещу референдума да прерасне в национален фронт. Същият този, който заедно  с бившия европейския комисар Миглена Кунева, заради собствените си авантюри имат най-голям принос за закриването на първите четири реактора на АЕЦ”Козлодуй”.

За нас е ясно, че по световните стандарти ядрената енергия е приета като най-чиста от екологична гледна точка, нямаща алтернатива като източник на електрическа енергия без отделяне на вредни газови емисии. Енергия, най-щадяща природата. Енергия, не зависеща от слънчевото греене и интензитета на вятърните потоци. Енергия, която не унищожава  енергийните ресурси. Затова тази енергия заема значимо място в европейската енергийна система като инструмент за постигане на устойчиво развитие на икономиката. Освен гарант за национална сигурност, ядрената енергия е гарант за социална стабилност. Потвърждение за това е цената на електроенергията, произвеждана от основните електроцентрали:

            -АЕЦ „Козлодуй”                                            – 44 лв./1 МВт.;  /34% от общия енергиен дял/

            -ТЕЦ”Марица изток 2”                                  – 78 лв./1 МВт.;

            -ТЕЦ”Контур Глобъл Марица изток 3”       – 98 лв./1 МВт.;

            -ТЕЦ”Ей и Ес Марица изток 1”                    - 146 лв./1 МВт.;

            -ТЕЦ”Брикел”                                                 - 156 лв./1 МВт.;

            -възобновяеми източници                           -540 лв./ 1 МВт. /10% от общия енергиен дял/

            Представителите на ПК”Екогласност” сме достатъчно информирани и мотивирани да участваме  в първия национален референдум след промените през 1989 г. Ние ще гласуваме в подкрепа на атомната енергетика и изграждането на нови ядрени реактори на територията на страната, одобрени от Международната ядрена агенция и  въвеждащи се в експлоатация само след международна проверка за сигурност.

            Призоваваме това да направят и всички, които милеят за технологична и социална България.

инж.Емил Георгиев


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване