01/01/13 17:02
(http://www.klassa.bg/)

ГАЛЪП: Сериозен спад в разходите на българите за празниците

Два пъти по-ниска обща сума са похарчили българите за отбелязване на празниците в сравнение с миналогодишните Коледа и Нова година. Това показват данните от традиционното предпразнично социологическо проучване, провеждано от ТНС ББСС.

Миналата седмица публикувахме данни за начина, по който българското население е отбелязало Коледните и Новогодишни празници. Тенденцията по отношение на навиците на празнуване е стабилна – сънародниците ни отбелязват тези дни предимно на трапеза в домашна обстановка, с роднини и приятели. Малък дял от българите (предимно най-младите и най-високодоходните) си позволяват да излязат на ресторант, заведение или дори екскурзия.

Макар и стилът на празнуване да не се е променил в сравнение с предишните години, днес регистрираме значителен спад в средната сума, която българите са похарчили за празниците – за подаръци на близките си, за украса и поздравления и картички. И дори имайки предвид, че не парите, а настроението и компанията правят празника, такова сериозно намаляване в коледния портфейл на българите отбелязваме за първи път от 2006 г. насам.

Средната сума, която българите харчат за най-големите празници през годината беше в тенденция на стабилен растеж от 2006 до 2009 г. Най-високата измерена средна сума, която българите харчат за веселото си прекарване на празниците е 154 лв., в което са включени средства за подаръци, картички и  украса (коледна елха, гирлянди, лампички).

В първите години на икономическата криза, влошената икономическа обстановка не успя да повлияе сериозно на празничните харчове на българите. Дори средната сума измерена в края на 2011 година беше почти същата както „пиковата” сума от 2009 г.

Именно тази година забелязваме първия „обрат” в готовността на българите за посрещане на коледните празници. Тази Коледа и Нова година ще посрещнем със средно 72 лв. празнични разходи – сума два пъти по-ниска от миналогодишната и най-ниската измерена от началото на провеждането на предколедните проучвания на ТНС ББСС. Това, разбира се, не означава двойно намаляване на доходите на населението, а е по-скоро индикация за увеличаващата се предпазливост на населението имайки предвид риска от намаляване на доходите и/ или съкращения от работа.

Най-сериозен в Коледния бюджет регистрираме в  перата  „картички и поздравления” и „Коледна и новогодишна украса”. Ако миналата година средно сме давали по 22 лв., за да подарим картички на близките си, то днес средно сме изхарчили по едва 6 лв. Подобен е и спадът при коледните дръвчета, играчки за елха, гирлянди и лампички. Тази година българите са дали по 7-8 лв., за да разкрасят дома си за празниците. 

По отношение на подаръците за близките, средностатистически сме изхарчили по малко под 60 лв. за всички подаръци. Спадът в това перо относително е по-малък, отколкото при коледните украси и картички, но все пак средната сума е с почти една трета по-ниска от миналогодишната. 


Изследването е проведено през първите дни на месец декември, национално представително е и обхваща 1010 пълнолетни българи  чрез пряко интервю по домовете. Един процент от извадката отговаря на 58 хиляди души, максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „ТНС ББСС” в България от 1992 година 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване