01/01/13 13:53
(http://www.klassa.bg/)

Прогнозират ръст в черната и цветната металургия

Металургичната индустрия в страната ще отчете малък растеж през 2012 г. като годината представлява относително добро, компромисно състояние за металургията у нас, посочи  във вторник  Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), цитирана от агенция Фокус. По отношение на черната металургия годината е била по-неблагоприятна, защото производителите на стоманени продукти са загубили от вътрешните пазари, въпреки строежа на големите инфраструктурни обекти. Положението при цветната металургия е по-благоприятно, тъй като цветните метали са борсова стока и не зависят от конкретни пазара, защото се търгуват в по-широк световен мащаб. България може да се похвали с една добре работеща цветна металургия, каза още Паунова.
Най-големият проблем, пред който се изправят ежедневно металурзите в България, са високите цени на електроенергия, тъй като металургичната индустрия е енергоемка,. Цветната металургия се влияе от цената на електроенергията, а черната металургия – от цената на природния газ. Други проблеми пред родната металургия са липсата на либерализиран пазар на енергоносители, очакваните завишения на цената на електроенергията и липсата на държавна политика за компенсиране на очакваните завишения на цената на зелената енергия.  Според директивата за парниковите газове на Европейската комисия трябва да бъдат предприети отделни мерки за справяне на проблемите в металургичния сектор, като всяка държава трябва да предвиди финансови компенсации за тези предприятия. Министерство на икономиката, енергетиката и туризма работи много активно по решаване на проблемите в бранша и металурзите се надяват още от 1 януари да има някакво предложение за подобряване на състоянието. Независимо от положението на сектора и кризата инвестициите в металургията не са спирали, като най-голямата инвестиция, която се изпълнява в момента, е КЦМ – Пловдив и това ще промени технологията за производство на олово и ще се намали в пъти потреблението на енергия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване