01/02/13 11:25
(http://www.klassa.bg/)

БДЖ започва подготовка за фалит

БДЖ започва подготовка за фалит, стана ясно от вътрешни документи на компанията, с които komentator.bg разполага. Според графика на компанията през януари предстои масово съкращение на 370 железничари от дъщерното предприятие „БДЖ – Пътнически превози“. На част от освободените бройки ще бъдат назначени служителите на самия холдинг, които в момента са около 140 човека. Така в „шапката“ на компанията ще останат само няколко души. По този холдингът „БДЖ“ ще може да бъде фалиран, като в него ще останат лошите задължения и кредитите, докато „Пътнически превози“ ще могат да започнат на чисто, а се очаква другото дъщерно дружество – „БДЖ Товарни превози“ да бъде приватизирано в края на март.
В план - графика на компанията правят впечатление т.16 и 17, с които се планира да се продадат 24 локомотива, 4 вагон – отоплителя, както и неуточнен брой пътнически вагони. Подготовката на търга трябва да приключи до 7 февруари, когато ще бъде неговото провеждане. Цялата тази процедура се извършва в момент, в който компанията изпитва остър недостиг на локомотиви и вагони и изпълнява поръчката, за която получава държавна субсидия, с едва 50% от необходимата техника.
От БДЖ предвиждат и много странни сделки с имоти. Предвижда се част от имотите на „Пътнически превози“ да се прехвърлят на НК „Железопътна инфраструктура“. В тях се включват билетният център, заемащ първия етаж в транспортното министерство, билетният център бюро „Рила” във Варна, административна сграда в Пловдив, магазини в София и Карнобат, гаражи, халета и сгради. Очаква се с тези имоти да бъдат погасени части от задълженията на БДЖ към инфраструктурната компания, които към момента са около 60 милиона лева.
И докато в прехвърлянето на имоти към НКЖИ има логика, впечатление прави вътрешното прехвърляне от „Пътнически превози“ към „Товарни превози“. На намиращото се в процедура за приватизация предприятие се прехвърлят три локомотивни депа – в Перник, Синдел и Брусарци с общо 21 сгради. Освен това се прехвърля и товарна гара в с.Първомайци, състояща се от 30 хил. кв. м. площ и 5 сгради. По този начин спечелилият приватизационния конкурс ще получи четирите имота безплатно, тъй като оценката на цялото предприятие е извършена докато те са били собственост на „Пътнически превози“. Проверка на komentator.bg на място показа, че органите на регионално ниво са запознати с прехвърлянията на депата. Пожелал анонимност служител на държавния жп превозвач обясни, че чакат прехвърлянето на депото в Синдел в най-скоро време. Според него обаче причините са чисто технологични – „Депото не се използва от пътнически превози, а на товарните е необходимо, тъй като в него могат да се обслужват локомотивите, опериращи на територията на Фериботен комплекс – Варна. В противен случай тези машини трябва да пътуват всеки ден до депото в Карнобат”
Хубавата новина за пътниците на БДЖ е, че се планира онлайн системата за резервиране на билети да бъде готова през януари.
От БДЖ възнамеряват да премахнат длъжността помощник-машинист. При одобрение от страна на ИА „Железопътна администрация“евентуалното решение за премахването на втория човек в локомотива ще бъде взето до 15 януари.

komentator.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване