01/03/13 15:14
(http://www.klassa.bg/)

CNBC: През 2013 година интересът към облигациите ще спадне

Като балон, който изпуска малко по малко от въздуха, с който е напълнен, така и облигациите може да изгубят височина през 2013 година. По този начин те ще последват акциите и другите класове инвестиционни активи, които са увлечени надолу от затихването на стратегията на дългосрочните хоризонти.
Мнението споделя Боб Дол, който е главен стратег на Нувиин Асет Мениджмънт (Nuveen Asset Management), цитиран от CNBC. Според експерта, лихвените равнища ще продължат да пълзят нагоре през тази година, Европа няма да се разпадне, а занапред инфлацията няма повече да се понижава.
Преди всичко обаче търпението на инвеститорите ще бъде тествано в дебатите, които американския Конгрес ще започне да води по въпроса за вдигане на тавана на допустимия държавен дълг на САЩ, тъй като тези преговори ще са далеч по-трудни и продължителни от драмата с фискалната скала, смята Дол. Това напрежение, което ще се проточи през февруари и март, може да тласне инвеститорите към относително по-сигурните активи, каквито са облигациите.
"Не мисля, че хората ще започнат да продават облигации и да купуват акции или нещо друго, докато те не започнат да губят от облигациите, които държат. Лихвените равнища трябва да се покачат, от което хората да изгубят пари, за да се случат промените", коментира стратегът пред CNBC.
Очакванията на специалистите са, че през 2013 година акциите ще се представят по-добре от облигациите. Те отчитат, че се е повишила чувствителността на пазарите на облигации при всеки случай на повишаване на лихвените равнища, изглаждане на доходността или поскъпването на дълговите инструменти.
Онова рали, което се наблюдаваше през последните три десетилетия при безрисковите правителствени облигации е към своя край и посоката може да се обърне в търсене на дъното. Междувременно, след като инвеститорите се насочиха към корпоративните облигации, дружествата се възползваха от рекордно ниските лихви и това доведе до невиждани по своя размер емисии корпоративни облигации за $ 1.2 трлн. , завършва статията на CNBC.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване