01/03/13 15:30
(http://www.klassa.bg/)

Автомобилните продажби спасиха американската икономика през 2012 г.

Спокойно може да се каже, че американската икономика бе движена от продажбите на коли през 2012 г. Компаниите са продали 14,5 млн. нови возила през изминалите 12 месеца, по изчисления на оценителя в сектора Kelley Blue Book. Това е ръст от 13% спрямо миналата година и най-високото показание от началото на финансовата криза. Ако продажбите в бранша не бяха толкова силни, приключилата година щеше да има много по-мрачен вид. Покупките на коли от обикновени потребители съставляват грубо 30% от икономическия растеж през първото полугодие на 2012 г., според Credit Suisse.
Най-впечатляващото в това шеметно сдобиване с автомобили е, че изминалата година бе ужасна от гледна точка на изтеглени продукти. Автомобилостроителите бяха принудени да изтеглят от пазара 14,3 млн. возила заради дефекти, вариращи от проблеми с кормилната система до лошо функциониране на автоматичните прозорци, посочва анализаторът Джим Горзелани. Това обаче изобщо не забави продажбите. Горзелани посочва, че Toyota и Honda са начело на списъка с изтеглени коли, съответно по 5 млн. и близо 3,4 млн., и въпреки това са успели да увеличат пазарния си дял. Продажбите на първата са нараснали със 17,3% на годишна база, а на втората с близо 25%. General Motors трябваше да изтегли 1,3 млн. возила, а Ford 1,1 млн. Почти всички водещи компании прибегнаха до подобни действия през 2012 г., но американците продължиха масово да купуват коли.
Каква е причината? Възможно обяснение е фактът, че потребителите повече не могат да си позволят да не купуват коли. През миналия януари средностатистическата кола по американските пътища бе с рекордната възраст от 10,8 години. Това е сравнително добра новина за 2013 г. Въпреки силните продажби средната възраст на колите в движение вече е малко над 11 години. Застаряването на превозните средства е едно от основанията много анализатори да вярват, че автомобилната индустрия ще продължи да се разраства и тази година и да тласка американската икономика напред. На този етап нито фискалната пропаст, нито нова вълна изтегляния на продукти са в състояние да забавят процеса.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване