01/03/13 11:46
(http://www.klassa.bg/)

Гилдията на продуцентите на САЩ обяви номинациите си

Лентите на режисьорите Стивън Спилбърг "Линкълн", на Анг Лий "Животът на Пи", на Катрин Бигълоу "30 минути след полунощ", на Том Хупър "Клетниците" са сред номинираните за наградата за най-добър филм на Гилдията на продуцентите на САЩ тази година, предадоха световните информационни агенции.

Списъкът на претендентите за отличията бе публикуван от гилдията, обединяваща повече от 4000 продуценти, работещи в киното и телевизията. Сред най-известните от тях са Стивън Спилбърг, Мартин Скорсезе, Уди Алън. В миналото членове на гилдията са били легендарните Уолт Дисни и Алфред Хичкок.

За отличието най-добър филм тази година ще се състезават още лентата на Бен Афлек "Арго", на Куентин Тарантино "Джанго без окови", а също новият филм за Джеймс Бонд "007: координати "Скайфол" на Сам Мендес, "Наръчник на оптимиста" на Дейвид О'Ръсел, "В царството на пълнолунието" на Уес Андерсън и "Зверовете на дивия юг" на Бен Зейтлин .

В категорията най-добър анимационен филм са номинирани "Храбро сърце", "Франкенуини", "ПараНорман", "Разбивачът Ралф" и "Възходът на пазителите". Драмите от САЩ "Родина" и "Момчетата от Медисън авеню" и британската "Абатство Даунтън" ще си оспорват годишните награди на американската Гилдия на продуцентите за най-добри телевизионни шоута.

Извън номинациите на една от водещите професионални организации в САЩ обаче остава миналогодишният победител – сериалът "Престъпна империя". Вместо това продуцентите на популярната фентъзи поредица "Игра на тронове" и сериала "В обувките на Сатаната" ще спорят за приза за най-добра телевизионна драма.

Носителят на отличието за най-добра телевизионна комедия ще бъде избран измежду продуцентите на "Модерно семейство", "Теория за Големия взрив", "Луи", "Обуздай ентусиазма си" и "Рокфелер плаза 30".

В категорията за риалити шоу номинации получават "The Voice", "Топ дизайнер", "Top Chef", "Dancing with the Stars" и "Шеметна надпревара".

Победителите ще бъдат огласени на церемония в Холивуд на 26 януари. Мнението на членовете на Гилдията на продуцентите на САЩ във филмовите категории се смята за важен "предоскаров барометър", тъй като често съвпада с това на членовете на Американската киноакадемия, присъждаща "Оскар"-ите. Още повече, че много от тях членуват и на двете места.

В САЩ именно продуцентите, а не режисьорите, са смятани за главните фигури по време на снимките на един филм. По тази причина "Оскар"-ите в най-престижната категория – филм на годината – се връчват именно на продуцентите на дадената лента.


















БТА


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване