01/03/13 14:59
(http://www.klassa.bg/)

Е. Хърсев: Тази година ще е като предишната

Мисля, че в икономическо отношение 2013 г. ще е копие на 2012-а, което не е чак толкова лошо, коментнира през бТВ финансистът Емил Хърсев. “Това не е, разбира се, изведнъж нарастване на стойността на имуществото, което имаме ние българите, а е, разбира се, възстановяване на спада, който от 2006 г. до 2009 г. наблюдавахме на същото това богатство”, аргументира се той. “Нека да не забравяме, че примерно депозитите на гражданите в банките са се увеличили по последни данни с 18-19%.”

“В България имаше истинска криза през 2009 г., обаче тогава хората имаха много спестени пари, защото 2002-2008 г. бяха много добри години”, коментира от своя страна общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев. “И когато си имал доста спестени пари, даже да си загубиш работата, си казваш, че е временно и живееш със спестени пари. В същото време от 2010 г. има лек ръст, но той е толкова малък всяка година, че не може да се почувства - и всъщност имаме хем ръст на икономиката, хем ръст на безработицата, защото това, което се получава, е, че има неефективни производства”, смята Каролев. Според него въпреки ръста на доходите на макрониво безработицата е висока. „Така като цяло нещата не изглеждат толкова зле, особено в сравнителен план с други страни в региона и в Европа. Но на  практика хората, които са загубили работните си места през последните три години, не се чувстват много добре“.

Каролев прогнозира, че в международен план България “вечно ще бъде зависима от международните ни търговски партньори, което е валидно за всяка малка държава”. По думите му не трябва да се позволи засега производството на газ от шисти, но не може да забрани изследването. “А тези изследвания струват много пари, т.е. инвеститорите ще дадат много пари в нашата икономика за шистовия газ. Така, според Каролев, българската икономика „ще дръпне много”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване