01/03/13 15:12
(http://www.klassa.bg/)

Капитан Богдан Богданов, председател на Българската Морска Камара: Искаме истинска децентрализация, а не механично местене на структури

- Капитан Богданов, с какво ще запомни морския бизнес изминалата 2012 година?

- Предполагам, че всички, имащи отношения към морската индустрия трудно биха я запомнили с добро. Тежка година. Кризата в корабоплаването не само не отминава, но и се задълбочава. Съответно тя рефлектира и върху другите сектори в морската индустрия – пристанища, кораборемонт, корабостроене.

- Кои се очертаха като основни проблеми в сектора?

- Един от основните проблеми е липсата все още на национална морска стратегия. А това е фактор, който не зависи от кризата по никакъв начин. Друг проблем, който не се решава е децентрализацията.

- Нали се взе решение ИА „Морска администрация“ да се премести във Варна. Това не е ли начин на децентрализация?

- Ние твърдо се надяваме, а и аз неколкократно съм го заявявал, че ние не искаме механичното преместване на морската администрация. Винаги когато е ставало дума, сме заявявали, че ИА „Морска администрация“ се нуждае от една по-дълбока реформа. Иначе механичното й преместване дали във Варна или в Бургас няма да има никакъв ефект. А проблемите даже биха се задълбочили. Ние искаме истинска и пълна децентрализация и то не само на агенцията. Този проблем се отнася в пълна степен и за ДП „Пристанищна инфраструктура“.
Ние се надяваме, че тези процеси ще се случат, не само защото това беше предизборно обещание на управляващите.На последната ни среща с министъра на транспорта получихме категоричното му уверение, че децентрализацията ще бъде факт. Надяваме се, че думите му няма да останат хвърлени на вятъра.

- Предстоят изменения в Закона за морските пространства. Може ли те да помогнат за решаване на проблемите?

- На 11 декември миналата година имаше обсъждане във Варна на тези изменения. То премина при много голям интерес и с активното участие на морската общност. Тогава обаче установихме един голям парадокс -  този проект за нормативен акт е приет от Министерския съвет без да бъде проведено предварително обсъждане. А това е в противоречие с техните собствени установени правила. Така и не стана ясно кой е участвал в работната група при изготвяне на тези промени. А това е един изключително важен и основополагащ закон, който трябва да регламентира морската индустрия.
Ние така или иначе ще приготвим нашите предложения за промени и ще ги представим за допълнителни обсъждания, като се надяваме да се съобразят с нас.

- Какви са плановете на БМК за новата година?

- За БМК 2012 година беше успешна – в смисъл, че бяха проведени много мероприятия и авторитета на камарата определено нарастна много. Все повече хора вярват в нас и аз обещавам, че в никакъв случай няма да допуснем тази вяра да бъде предадена. Нашата основна цел и преди, и сега е възраждане на българската морска индустрия. Независимо от трудностите, спънките и обещанията, които в голяма степен не е изпълняват, ние ще преследваме тази цел.
А специално за новата година мога да цитирам Анибал - „Трябва да намерим пътя, ако не – ще го направим.“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване