01/03/13 04:40
(http://www.klassa.bg/)

МВФ: Властите в САЩ трябва спешно да решат въпроса за увеличаването на тавана за държавния дълг

Международният валутен фонд смята, че е важно американските власти спешно да решат въпроса с увеличаването на тавана за държавния дълг, това заяви говорителят на Фонда Джери Райс, цитиран от ИТАР-ТАСС.
„От критично значение е спешното повишаване на държавния дълг и отстраняването на оставащата неопределеност относно съкращаването на държавните разходи и финансовите закони, чието действие изтича”, се отбелязва още в изявлението.
Райс също така посочи, че МВФ приветства постигнатата във вторник в Конгреса на САЩ договореност, която позволи да се избегне „внезапното повишаване на данъците и съкращаването на държавните разходи”. Заедно с това се подчертава, че „САЩ предстои да направят още много, за да върнат бюджета на устойчива основа, без при това да пострада възстановяването на икономиката”.
Към момента таванът на държавния дълг на САЩ е установен на ниво от 16,394 трилиона долара. На 31 декември 2012 г. в министерството на финансите потвърдиха, че този таван е достигнат. В същия ден ръководителят на ведомството Тимъти Гайтнър изпрати писмо до Конгреса, в което обяви началото на „процес по прекратяване на плащанията по дълговите задължения”, който може да продължи до 28 февруари. Според експертите това сочи, че финансовото министерство предприема редица „извънредни мерки”, които имат за цел да се избегне надхвърлянето на тавана за държавния дълг.














ИТАР-ТАСС





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване