01/03/13 15:20
(http://www.klassa.bg/)

Нов свидетел твърди, че Саркози е получавал пари от Кадафи

Бившият посредник между Либия и Франция ливанският бизнесмен Зиад Такиедин потвърди, че режимът на Муамар Кадафи е финансирал предизборната кампания на бившия френски президент Никола Саркози. Показанията си той дал на процеса срещу него за нелегална търговия с оръжие, става ясно от интервюто му пред „Паризиен“.
Бизнесменът обещал да предостави на съда документи, които доказват, че Кадафи е отделял средства за предизборната кампания на Саркози в периода 2006-2007 г. Финансирането продължило и след изборната победа, твърди Такиедин. Общата сума на спонсорството била над 50 милиона евро.
Ливанецът разказал за няколко срещи в този период между тогавашния съветник на Кадафи Башир Салех и секретаря на Елисейския дворец Клод Геан. За тези срещи имало писмени доклади в Триполи, които се намирали в бившия либийски премиер Багдади ал Махмуди, наскоро депортиран от Париж в Триполи.
Бизнесменът съобщил и за няколко фиктивни сделки, сключени между правителството на Кадафи с три френски компании на обща сума над 100 милиона евро. Официално в договорите било написано, че френските фирми помагат за организиране на празненствата за 40-та годишнина на либийската революция на 1 септември 2011 г., но в действителност  такива услуги не е имало.
Слуховете, че Саркози е получавал пари от Кадафи тръгнаха още през март 2011 г. Тогава Сейф ал Ислам заяви, че неговото семейство е дало на Саркози 50 милиона евро. Една година по-късно сайтът Медиапар публикува документ, доказващ това, но самият Саркози го определи като фалшификат, уточнява Лента.ру. И адвокатът на Багдади ал Махмуди говори за същата сума.
След всичко това френската прокуратура започна проверка на това как е била финансирана предизборната кампания на Саркози 2006-2007 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване