01/03/13 00:28
(http://e-vestnik.bg/)

Петте най-сериозни причини против нова АЕЦ в България

Пултът за управление на АЕЦ “Козлодуй”. Българинът погрешно си представя, че икономическата мощ идва от такива производства. Австрия е забранила ядрената енергетика, а е 12-та в света по богатство. Снимка: Булфото

Референдумът за АЕЦ който предстои, се оказа измамен. Излиза, че основният спор е дали да се строи нова АЕЦ в Белене или в Козлодуй, а не дали да се строи АЕЦ или не.
Министерския съвет прие решение противниците и привържениците на АЕЦ да си плащат на медиите, за да пропагандират тезите си.
Зад привържениците на АЕЦ седят мощни интереси с много пари. Русия силно притиска България да строи АЕЦ, нейни лобисти плащат на български медии. Отделно енергийни фирми у нас, които печелят от износ на енергия и от проектиране на АЕЦ, са развързали кесиите и плащат на медии и на конкретни журналисти (а за политици да не говорим – с тях са в симбиоза).
Другата страна – противниците на АЕЦ – нямат такъв мощен финансов гръб. Централната избирателна комисия отказа да регистрира зелени и екологични движения и партии, за да участват в кампанията. А освен тях има и енергийни експерти, които смятат АЕЦ за погрешна и излишна, не по екологични, а по чисто икономически причини.

И се получава се така, че в този референдум няма истинска дискусия за и против ядрената енергетика, а спорят политици за ползите от седми и осми реактор в АЕЦ „Козлодуй” или нова АЕЦ в Белене. Тоест – дали ще надделеят руските интереси за Белене или американски и други интереси за нови блокове в Козлодуй.

Кои всъщност са най-основателните причини срещу нови ядрени мощности в България?

1. Рискът от авария

В момента по света има 420 работещи реактора. За период от 32 години са станали 3 тежки ядрени аварии – в американската АЕЦ „Три майл Айланд” (1979 г.), в руската в Чернобил (1986 г.), в японската във Фукушима (2011 г.). Те са станали в три различни държави, по три различни причини, в реактори с различни технологии и възраст (в САЩ и в СССР-Русия инцидентите са били с нови реактори).
Честотата, с която се случват през годините, при сравнително неголям брой ядрени реактори, е, меко казано, обезпокоителна. Има и още няколко тежки аварии, които за късмет са минали без огромни замърсявания. Има и по-леки аварии, които по една случайност не са прераснали в тежки.

В Русия разиграват компютърна игра за ядрена експлозия
Мъж носи газова маска по време на разиграване в реални условия на компютърната игра „Сталкер” в руския град Сенгилеевское. Сюжетът на играта включва повторна ядрена експлозия в Чернобил и играчът трябва да се бори за оцеляване с мутанти с опасни аномалии по подобие на книгата „Пикник край пътя” на братя Стругацки. Снимка: Ройтерс

Според досегашната практика и нарастналия брой на реактори в света, процентът на вероятност да стане тежка ядрена авария в АЕЦ е около 5%. Това е твърде голям риск, особено за страна като България.
В САЩ или Русия авария в АЕЦ може да не е опустошителна поради големите територии и големите възможности на двете държави да преодолеят щетите. В малка България една ядрена авария ще бъде опустошителна. Може да замърси северната част на страната. А дори без авария, при евентуално голямо наводнение по Дунав (все по-вероятно при зачестилите наводнения по света поради глобалното затопляне), водите могат да разнесат радиацията от открития басейн за отработено гориво в АЕЦ „Козлодуй” на огромни територии наоколо, а по Дунава да замърсят и Черно море.

2. Цената на тока

Цената ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване