01/03/13 13:20
(http://www.klassa.bg/)

Потвърдиха формулите на гениален математик близо век след смъртта му

В последните дни от земния си живот, през 1920 г., гениалният индийски математик Сриниваса Рамануджан оставя на потомството едно особено завещание, написано под формата на математически функции. Но едва сега учените успяват да докажат, че той е бил прав и решават проблема, останал неразгадан близо век, съобщава Ен Би Си.
Невероятното усещане на удовлетворение изпита математикът Кен Оно от университета „Емори“ в Атланта, представяйки резултатите на конференция по повод на 125-годишнината от рождението на Рамануджан.
Самоукият индийски математик е роден в село в южната част на страната, но изгражда математическия си гений в Кеймбридж, където навремето е признат само от известния английски математик Годфри Харолд Харди. Той е удивен от постиженията му в областта на аналитичната теория на числата.
Точно преди да умре в родната Индия, само на 32 г. , ученият сътворява функциите, които ще го направят известен. Това са т.н. мними функции Тета, за които дава 17 примери. За други се предполага, че са изгубени с писмото, изпратено до неговия ментор Харди. За Рамануджан тези функции имитират поведението на функциите Тета - поредици от числа, които се прилагат в много области на математиката - с модулна структура, която обаче не е суперсиметрична.
И той наистина се оказва прав, въпреки, че формулите му са се появили в съня и той е повярвал, че му ги е подсказала богинята Намаджири. Повече от 90 години по-късно Оно и екипът му доказват, че мнимите функции имитират тези Тета, но не споделят отличителните черти на суперсиметрията. Тези функции са приложими във физиката, химията, астрофизиката.
На 125-та годишнина от рождението на магьосника-математик - 22 декември, индийското правителство обяви датата за Национален ден на математиката в Индия. По този повод бе отпечатана и специална марка с неговия лик.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване