01/03/13 16:07
(http://www.klassa.bg/)

Президентът на Аржентина отново поиска Фолклендските острови

Президентът на Аржентина Кристина Фернандес Кирхнер публикува в британските вестници „Гардиън“ и „Индипендънт“ писмо, в което поиска Великобритания да й върне Фолклендските острови. По този начин тя реши да отбележи 180-та годишнина от анексирането на тази територия от Обединеното кралство.
В писмото, адресирано до премиера Дейвид Камерън, аржентинският президент настоява, че архипелагът е бил „насилствено отнет” от Аржентина преди 180 години „с колониализма, присъщ на ХІХ век”.
Прессекретарят на Камерън заяви, че жителите на Фолклендските острови вече са изказали ясно желанието си да останат британци.
През март тази година на островите ще има референдум за статута им, който би трябвало да сложи край на конфликта между Аржентина и Великобритания . Заради него Кирхнер обяви бойкот на Олимпийските игри в Лондон миналото лято Последната резолюция на ООН призовава двете страни да решат спора чрез преговори.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване