01/03/13 15:40
(http://www.klassa.bg/)

Президентът на Чехия помилва 7400 осъдени за корупция и си навлече бурни критики

Чешкият президент Вацлав Клаус бе подложен от остри критики за решението си да обяви на 1 януари частична амнистия за хора, осъдени за корупция, предаде АФП. В резултат от затвора ще излязат 7400 души от общо 23 000 с подобна присъда. Държавният глава обяви амнистията по повод 20-та годишнина от независимостта на Чехия.
Помилването засяга хора с присъди до 1 година и такива на възраст над 75 г., излежаващи наказание до 10 г. Амнистията прекратява също юридическите процедури продължаващи над 8 години, ако предвиденото по тях наказание не превишава 10 години зад решетките.
Самият Клаус обяснява пред в.“Днес“, че помилваните не са рецидивисти имат право на втори шанс. Вторият и последен мандат на държавния глава изтича на 7 март.
Чешката преса е пълна със скандални случаи, които ще бъдат приключени с амнистията, като този на бизнесмена Томаш Пиц, извършил данъчна измама, или на бившия шеф на Федерацията по футбол Франтишек Цваловски, съден за присвояване на 1,5 милиарда крони (60 милиона евро).
Кандидатът на социалдемократите за президент Иржи Дистбир определи за „скандален“ фактът, че амнистията засяга хора, съдени за корупция и икономически престъпления. По думите му това е „подаръкът“ на Клаус към приятелите му в икономическата сфера. Чешкият президент, който е икономист либерал е обвиняван от своите опоненти, че е оставил в страната да се развива дивия капитализъм, докато е бил премиер през 90-те години на миналия век.
Клас подчертава от своя страна, че амнистията, обявена малко след свалянето на комунизма от неговия предшественик и главен съперник Вацлав Хавел е засегнала 23 000 души, или две трети от всички затворници в Чехословакия по онова време.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване