01/03/13 15:01
(http://www.klassa.bg/)

Турция и ОАЕ подписаха сделка за 12 млрд. долара

Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха мащабно споразумение за разработването на залежи на въглища в Южна Турция чиято стойност се оценява на 12 млрд. долара, съобщи АФП.
Споразумението между базираната в Абу Даби компания TAQA и турската държавна енергийна компания EUAS е най-голямата арабска инвестиция в турския енергиен сектор.
„Това е много сериозна и значителна инвестиция. Това е втората най-голяма инвестиция в Турция след двата проекта за ядрени електроцентрали”, заяви турският министър на енергетиката Танер Йълдъз.
Съгласно споразумението въглищните резерви в находището Афшин-Елбистан в южна Турция ще бъдат използвани за производството на електроенергия. Те имат потенциала да захранват електроцентрали с общ капацитет от 8200 мегавата.
Турция залага на разработването на своите залежи с лигнитни въглища, за да намали зависимостта си от вноса на природен газ.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване