01/03/13 16:02
(http://www.klassa.bg/)

Уникредит Булбанк: Спестяванията ще растат, но с по-бавни темпове

Затова очакванията са спестяванията на населението да продължат да нарастват и през 2013 г.,  макар и с по-бавни темпове в сравнение с изминалата година, се казва в анализ на Уникредит Булбанк. На този процес до известна степен отражение може да окаже и въвеждането на данъка върху дохода от лихви по депозити. Но този данък едва ли ще доведе до сериозна загуба на интерес от страна на гражданите и домакинствата към банковите влогове, тъй като те си остават най-сигурното и сравнително доходоносно средство за спестяване, смятат от банката.

И през 2013 г. домакинствата у нас най-вероятно ще останат предпазливи в техните финансови решения в среда на висока безработицата, бавен ръст на доходите, ниски пенсии, високи цени на храните, се казва в анализа.
Въпреки че високите лихвени проценти по депозити и влогове, които банките прилагаха през последните няколко години, остават в миналото, драстично намаление едва ли ще се наблюдава през първите месеци на новата година. Тенденцията ще е по-скоро към плавно понижение до нормалните лихвени нива преди кризата. Единични промоции и кампании на отделни банки обаче не са изключени.

От началото на 2012 г. спестяванията на населението са нараснали с близо 2.5 млрд. лв., което е ръст от 8% за изминалите 10 месеца на 2012 г. и с 12.7% спрямо същия период на 2011 г. Въпреки ръста в спестяванията на населението трудно можем да кажем, че българинът е повишил жизнения си стандарт, обобщават от банката. Средностатистическото домакинство в България не разполага с големи депозити: около 75% от депозитите на българите са за суми едва до 1000 лв.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване