01/03/13 14:42
(http://www.klassa.bg/)

Ще запази ли златото блясъка си и през 2013 г.?

За щастие предсказанията, че краят на света ще настъпи през 2012 г., не се сбъднаха. Прогнозите на пазарните анализатори за ново поскъпване на златото през изминалата година, от друга страна, се оказаха верни. Трудно е обаче да се предвиди какво ще е поведението на ценния метал през 2013 г.
През последните 12 месеца златото поскъпна със 7,1% спрямо предходната година до $1674,95 за тройунция. За сравнение, медта, чиято цена е косвен икономически индикатор, се покачи с 4,4%, а индексът Dow Jones Industrial Average прибави 5,5%. Златото отбеляза дванадесета поредна година на ръст – най-продължителния възход сред суровините изобщо, по данни на Едуард Мейр, анализатор в INTL FCStone. Подобрението през 2012 г. обаче бе по-слабо от отчетените през предходната година 10,1%, да не говорим за скока от 30% през 2010 г. Представянето на ценния метал ще бъде внимателно следено за индикации колко дълго и с какъв темп ще продължи впечатляващият му бичи пазар. „Тази година вероятно ще се окаже не по-малко предизвикателство като ориентиране в пазарите“, казва Мейр.
През последната четвърт на 2012 г. ценният метал подвеждаше и обезсърчаваше инвеститорите с нестабилното си движение в хода на своебразна криза на идентичността, като се държеше или като т. нар. убежище, или следваше по-традиционни рискови активи. Златото неколкократно не успя да надхвърли ключовата граница от $1800 въпреки огромното раздуване на балансите от страна на Федералния резерв в САЩ и други централни банки, което обикновено е зелена светлина за поскъпването на метала поради ролята му на хедж срещу инфлацията и слабата валута в среда на завишена ликвидност. Прокарването на междупартийното споразумение за избягване на най-лошото от фискалната пропаст в САЩ доведе до ново покачване на метала, още един пример за привидно необяснимото понякога поведение на актива. „Не съм оптимист за ценните метали тази година и смятам, че миналогодишните тенденции ще се запазят – цените ще реагират на новинарските заглавия, на колебанията при валутите, суровините и акциите, както и на физическото търсене“, казва Дейвид Говет от Marex Spectron. Той не очаква златото да достигне нови рекорди над $1920, освен ако не се случи нещо драматично и непредвидено. Анализаторите в BNP Paribas пък прогнозират средна цена от $1865 тази година и постигане на нови абсолютни върхове на фона на допълнително парично облекчаване, занижен риск от разпадане на еврозоната и все така силно физическо търсене. Goldman Sachs вижда потенциал за поскъпване на метала в началото на 2013 г., но наскоро смъкна шестмесечната си прогноза със 7% на $1805, а годишните си изчисления - със 7,2% на $1800, позовавайки се на растящи рискове за стойността на златото. Според банката залезът на златото наближава. „По-широките ни аналитични модели показват, че подобряването на икономическите перспективи пред САЩ ще натежи повече от раздуването на баланса на Фед и цикълът при търговията на златото вероятно ще се обърне през 2013 г.“, казва банката.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване