01/04/13 18:52
(http://www.klassa.bg/)

E. Георгиев: Падна рейтингът на премиера и той се намеси

От една страна разпореждането на проверка за всички имотни сделки в Несебър е добре, но от друга страна това е след дъжд качулка, защото случаят с дюните в Несебър не е най-скандалната сделка на властимащите.

Това каза за БГНЕС Емил Георгиев, председател на ПК "Екогласност" във връзка със скандала за дюните край Несебър. "Но това е най-очевадният пример на цинична демонстрация на недосегаемост и безотговорност на държавни служители. Вероятно нямаше и дума да се каже повече ако министър-председателят отново не се беше вживял в ролята на спасител. и сега след неговите действие виждаме, че се задейства и прокуратурата в Бургас. Но ако премиерът наистина е визирал главния прокурор защо само за случая в Несебър", попита Георгиев. Защото такива сделки има безброй много. Факт е, че българската природа е символ национална гордост. Това не може да се оспорва. Ние от "Екогласност" от 3 години алармираме всички компетентни органи в държавата, че по Черноморието, особено там, където има дюни, се извършва огромно престъпление, подчерта Георгиев.

Той припомни, че черноморските дюни са обявени за защитени територии и са включени през 1996 година в Резолюция 4 на Постоянния комитет на Берлинската конвенция и са обявени за природна забележителност. "В Европа най-характерни в това отношение са дюните по Черноморието. И това ние го твърдим от много време. Следяхме случая с дюните в Слънчев бряг, следяхме случая с дюните непосредствено преди 6 месеца в самия град Несебър, сега изскочи този случай. Но след като прокуратурата в Бургас, дай боже и главния прокурор, се задействат, те би трябвало да проверят и друг не по-малко скандален случай на унищожаване на дюни. Това е случаят с Камчийски пясъци. 477 декара пясъчни дюни, които са обявени за защитена територия и с решение на МЗХ от 2004 година са обявени за земеделски земи, представяте ли си - 10-та категория, оценени на 13 стотинки на кв. м и заменени. Ето още един пореден случай и е редно премиерът да визира и за тази сделка", каза Георгиев. Според него премиерът сега се е сетил изведнъж, защото явно започва да припарва под краката на това правителство. Защото безумията в областта на околната среда станаха твърде много. Те не са и безумия, те са абсолютни престъпления. Ние визирахме прокуратурата на Бургас за скандални заменки в местността Св. Агалина. Визирали сме я и досега ни вопъл ни стон. В местността Св. Агалина, която е защитена територия край Созопол има замяна на 55 декара гори с някакви земи от Асеновград. Там има издадено строително разрешение за построяване на ваканционно селище. И ние питаме каква е ролята и на кмета на Созопол. Тъй като говорим пак за Созопол и за унищожаване на дюни припомняме на прокуратурата, че има друг пореден, не по-малко скандален случай. В Созопол се унищожават дюните на плаж "Харманите", където има едно невероятно съчетание на плаж, дюни и на най-стария некропол на Балканите – 4 век преди новата ера. Вече болна фантазия е припознала това уникално място като лозя", посочи Георгиев и добави, че това е поредното безумие. "Заменени са, има издадено строително разрешение. Това е още един случай на безумно решение на МЗХ, което ние неслучайно вече го оприличаваме като хидрата на тези престъпни заменки", подчерта Емил Георгиев.

За това как би могло да се докаже, че дюните край Несебър са дюни, след като вече е разкопано, там Георгиев каза, че те ще изкарат един пласт земя от дълбочина 1 метър, с което унищожават пясъка. "Но това са дюни и за това има разпореждане на МС от 80-те години – няма значение кой е управлявал по това време. Все пак това е в съответствие с по-късните решения на тази конвенция в Берлин, която обявява тези дюни навсякъде по Черноморието за уникални природни забележителности. Така че това е огромното престъпление. Ако ние бяхме нормална държава, това ръководство на МЗХ трябваше да си подаде оставката или министър-председателят да ги освободи, защото не може зам.-министър Боянова да казва, че не е запозната. Тя подписва абсолютно всичко, което й поставят на бюрото, ами тя по този начин ще подпише указ за закриляне на МЗХ, примерно. Според мен, зам.-министър Боянова си е подписала уволнението отдавна, въпросът сега е премиерът, ако наистина милее толкова много за ценностите на тази държава, тъй като аз представлявам екологична организация за природните забележителности, трябва да я уволни не само нея, но и министъра на земеделието. Той да престане да се прави на интересен и да прехвърля отговорността на всички други, защото всичките до един, са знаели за това нещо и го прикриват", заяви Георгиев.

"Тъй като този случай стана скандален в навечерието на Нова година, защото не съм сигурен дали заповедта не е подписана и на 29 декември, а 29 декември е почивен ден, разбирате ли. Тук се навързват много, много нарушения. Премиерът отново се изживява в ролята на спасител на нацията и казва – разпореждане. Добре, но на всички сделки разпореждане. Това беше неговото желание, когато пое управлението на държавата. Направили го?", запита Георгиев. "Три години мълчат като глухари в любовен период, нито приемат, нито предават", заяви Георгиев.

За това, че вчера Илияна Йотова поиска от премиера да уволни Мирослав Найденов, а пък на свой ред Борисов я попита защо не са уволнили земеделския министър от преди 6-7 години, Георгиев каза, че трябва да се търси отговорност от всички. "В края на краищата след като този премиер е дошъл да управлява тази държава, едно от неговите задължения, които той изказа публично, че ще се търси отговорност, защо не го правят 3 години и половина. Защото на практика се доказа, че тези престъпления в не по-малка степен се извършват и от сегашното правителство, или от представители на сегашното правителство. Там видях, че са намесени и лица, свързани с вътрешния министър и т.н. Смятам, че не е виновен този, който е получил сделката, а е виновен този, който му е разрешил. А виновни са правителството – МЗХ и цялото правителство. Би трябвало да ви припомня и случая с престъпленията на Иво Прокопиев в областта на подземните богатства. И там мълчаха, и там се оказа, че министър има акции в това предприятие. Случаят вече отиде в Брюксел, който сега на 21-ви ще се разгледа", съобщи Георгиев. Според него, ако не беше спаднал рейтингът на премиера, той е нямало да се намеси. "Защото те са наясно какво става, на тях им е ясен списъкът с всички заменки. Аз мога да посоча и конкретни имена кой стои зад заменката на тези 55 декара на Св. Агалина, кой стои зад заменката на Камчийски пясъци, кой стои зад заменката на плажа в Созопол, ние сме ги представили, където трябва. Защо не са взели отношение, защото това са хора, които са свързани със сегашните властимащи. Когато става въпрос за защита на българската природа, за защита на богатствата на държавата, няма значение кой е извършил престъплението, трябва да се търси отговорност. Сегашните управляващи носят много по-голяма отговорност от предишните, защото те със своето бездействие, са прикривали нечии други престъпления", подчерта Георгиев.

"Три години казваме факти за дюните, даваме ги на прокуратурата, визирали сме премиера, президента, говоря за Георги Първанов и никой не се намеси", каза Георгиев.

Той посочи, че зад заменките в Св. Агалина стоят фирмите "Интертрейд груп", "Ай джи холдинг", заменени са земи, има издаден акт на земеделска служба в Бургас. Знае се кой стои зад сделката на Камчийски пясъци, обявени за 10-та категория. Директно фирмите, които стоят са "Мирта инженеринг", "Бета форест", "Мет Риъл истейт", ""Рийс интернешънъл". Това са все фирми, които са ангажирани с тази сделка. От "Екогласност" задават и реторичния въпрос: "А, лицето Батков, стои ли зад тази сделка?". Отговорност за това, което става в Несебър и в Созопол носят и кметовете на двете общини, не може без тяхно разрешение и знание. Има подробни устройствени планове, които минават през общинските съвети. За тях някой е гласувал, това са хора, които знаят много добре, те знаят, че от векове там има дюни, от векове има некрополи и те са гласували. Затова, че Панайот Рейзи ще прави туристическа пътека на вампиризма от замъка на Дракула до Созопол, Георгиев каза, че ако наистина те построят това ваканционно селище върху некропола, сигурно там ще излязат вампири.


















БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване