01/04/13 23:36
(http://e-vestnik.bg/)

Светът няма да стане по-спокоен

Газета.ру

На международната арена 2013-а ще бъде година, продължаваща започналото през 2012 г. или още по-рано. Процесите едва ли ще приключат; всеки от тях обаче предстои да се развие според вътрешната си логика. Нека направим опит да прогнозираме възловите моменти.

БЛИЗКИЯТ ИЗТОК. 2013-а започва по същия начин като миналата година - с предсказания, че режимът на Асад скоро ще падне. И може да завърши пак със същото, при все че няма спор, по-вероятно е все пак нещо да стане. В края на 2012 г. отново започнаха по-активни опити за уговаряне на диалог между страните; външните участници, главно Русия и САЩ, май искрено желаят нещата да помръднат от мъртвата точка.

Но дори пълното съгласие на Москва и Вашингтон не значи нищо: участващите в конфликта страни си имат собствени мотиви. Там битката се води вече не за власт, а просто за оцеляване във войната, която все повече заприличва на религиозна. А в тези войни компромисът е практически невъзможен.

Както и да приключи сблъсъкът в Сирия, основният въпрос гласи: кой е следващият? Мнозина предричат неминуема експлозия в Йордания - тамошните “Мюсюлмански братя” уж споменавали вече и крайния срок, пролетта на 2013 година. Дотогава или хашимитската монархия ще склони за демократизация, фактически прехвърляйки властта на ислямистите, или “арабска пролет” ще разцъфне и по Източния бряг на Йордан. Йордания е ключова страна за бъдещето на палестинския въпрос, също и за баланса между идеологическите и политическите сили в целия регион. При евентуални промени много ще зависи от това под чий контрол ще попадне страната.

Значими избори ще има през зимата и пролетта на 2013 година. През януари - парламентарни в Израел, през юни - президентски в Иран. Иранско-израелската колизия, останала на равнище заплахи през 2012 г., още е факт и военният сценарий изобщо не е свален от дневния ред.

Същевременно обаче по-доловимо, макар и встрани от центъра на събитията, звучат разсъждения за истински силен ход, променящ изцяло сгъстяващата се атмосфера в Близкия изток - какъвто би могъл да стане един стратегически завой на Тел Авив и Техеран в посока към взаимно признаване. На практика днес е невъзможно да си го представим. Има шанс атмосферата някак да се промени след оттеглянето на мразения Махмуд Ахмадинеджад, който вече не може да се кандидатира, и след като десните съберат още повече сили в Израел.

Последното е от значение, тъй като резкият обрат, ако се очертае такъв, може да бъде извършен само от израелски политици с кристална репутация на твърди реакционери и силови лидери. По същата причина впрочем Барак Обама надали може да промени курса спрямо Иран - за целта е необходим човек “отдясно”, поне колкото Никсън, който благодарение на своя имидж успя навремето да се помири с Китай.

От другите събития в региона не е зле да следим как египетският президент Мохамед Морси ще използва властта, която му отрежда новата конституция, и какъв ще е резултатът от общите избори в Тунис - деснофланговия на “арабската пролет”.

ЦЕНТРАЛНА ЕВРАЗИЯ. През 2013 г. ще стане ясно какво може да остане в Афганистан, след като си тръгнат основните сили на САЩ и НАТО. Какъв ще е точно контингентът, с който ще разполагат занапред американците там, и каква се очаква да бъде властовата конфигурация в страната. Засега няма нищо сигурно - преобладават или бодри официозни рапорти, предвиждащи запазване на статуквото в Афганистан и след коалицията, или, обратно, катастрофални прогнози за пълен крах и хаос, които ще се увенчаят с възцаряване на талибаните. Всъщност подобни крайности най-вероятно няма да има, но спектърът от варианти между тях е твърде широк.

Вероятно ще се засилят руско-американските търкания в Централна Азия и местните държави ще гледат да извлекат повече изгоди от ...

Публикувана на 01/04/13 23:36 http://e-vestnik.bg/16515/svetat-nyama-da-stane-po-spokoen/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване