01/04/13 05:44
(http://www.klassa.bg/)

Смог затваря иранската столица

Училищата, университетите и административни служби ще бъдат затворени в събота в Техеран за втори път в рамките на един месец. Това се дължи на високата степен на замърсяване, заяви в четвъртък управителят на иранската столица Мортеза Тамадон.
Службите за спешна помощ в Техеран посъветваха жителите да избегнат ненужно излизане, съобщи новинарската агенция ISNA.
Тамадон посочва, че комисия за контрол на замърсяването е взела това решение, заради постоянния смог през последните три дни, съобщава информационната агенция Мехра.
"Затварянето не е решение, но това е най-доброто решение, като се има предвид продължаващото високо ниво на показателите за замърсяването", каза той.
Според него всички спортни прояви ще бъдат отменени до началото на следващата седмица.
Само здравните и спасителните служби ще продължат да работят.
Подобна мярка бе взета на 3 декември 2012 г. в Техеран, когато министърът на здравеопазването покани жителите да напуснат града.
Властите в столицата обявиха ограничения за движението в града. Техеран е сред най-замърсените градове в света, поради географското си разположение в котловина на 1500 метра над морското равнище, заобиколен от планини и постоянно нарастващ трафик. В столицата живеят 8 милиона души.
Освен това иранските автомобили консумират средно повече, отколкото в други страни и то гориво с по-ниско качество.




















АФП

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване