01/04/13 05:52
(http://www.klassa.bg/)

Уволняват за корупция цяла агенция по горите

Либерийското правителство обяви в четвъртък санкции срещу длъжностни лица, които отговарят за горите. Спират се и дейностите на дърводобивни предприятия след скандални разкрития на неправителствена организация.

Причините са незаконна сеч и износ на дървен материал в малката африканска страна.

"Президентката /на Либерия, Елън Джонсън Сърлийф/ разпореди на Съвета на директорите на управлението за развитие на горите /държавната агенция за горите/ незабавно да се разпусне", заяви министърът на правосъдието.

Специален екип от министерството на правосъдието "ще помогне да бъдат изправени пред правосъдието всички, които са нарушили закона за частно използване, независимо какви са нарушителите – отговорни държавни служители, притежатели на разрешителни, общини или горски компании", според министъра.
Ще бъдат уволнени и всички замесени длъжностни лица и ще бъде "спряна дейността на дърводобивните предприятия, които са оперирали" с измамни разрешителни. Все пак не се казва нито кои са компаниите, нито кога ще стане това.
През август 2012 г. Сърлийф наложи мораториум със срок от една година за износ на либерийски дървен материал.
Либерийската президентка назначи екип за разследване, един месец след въвеждането на мораториума, за да се хвърли светлина върху дървения материал.
Дърводобивните компании са получавали разрешителни след подкупването на служители на власти, според министърът.
Решението на властите бе предизвикано от данните, публикувани от неправителствената организация Global Witness за незаконен добива и износ на дървен материал от Либерия със съучастието на държавни служители. Тази неправителствена организация е специализирана в борбата срещу ограбването на природните ресурси /петрол, гори, диаманти/ в развиващите се страни.






















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване