01/05/13 00:27
(http://www.klassa.bg/)

Момичето със забраненото име

Много хора се борят за различни каузи. Какво е обаче да се бориш за...правото си на име?

15-годишно исландско момиче води битка с държавата, за да може законно да ползва името, което му е дадено от неговата майка. Блер на исландски значи „лек бриз“, но не присъства в списъка с имена, одобрени от правителството. И поради това Блер не се казва Блер, а Стълка, или в превод - „момиче“.

Подобно на редица други държави, сред които спадат и Германия и Дания, Исландия има фиксирани правила относно именуването на новородените. В Националния регистър попадат общо 1712 мъжки и 1853 женски имена, съвместими с исландската граматика и произношение. Според властите този списък ще предпази децата и от последващо унижение при неподходящо наименуване от страна на родителите.

Ако не са съгласни със статуквото, родителите могат да се явят пред специална комисия, която да одобри желаното име... или да не го признае.

В случая на Блер е станало ясно, че името ѝ не присъства в регистъра едва след покръстването ѝ. Стълка, както се казва по силата на закона, среща редица проблеми с официалните си документи и банковия си профил, уточнява "Асошиейтед прес".

Сега за пръв път в исландската история родител завежда дело срещу комисията по имената. Майката на Блер и самата тя не са съгласни тийнейджърката да продължава да разполага с нерожденото си име.

Исландските закони в тази насока се омекотяват постепенно. Така например преди години името Елвис е било прието безпроблемно, защото отговаря на изискванията на регистъра. Имена като Каролина, Сесил, Криста и други обаче не са били въведени поради факта, че английската буква „C” (с която започват те) не присъства в исландската азбука.






















Александър Димитров


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване