01/05/13 04:52
(http://www.klassa.bg/)

Разходките намаляват риска от инсулт при жените

Движението, разходките и упражненията винаги се отразяват добре на здравето и на цялостното състояние на организма. Оказва се, че жените, които ходят пеша най-малко три часа всяка седмица, са изложени на по-малък риск от инсулт в сравнение с тези, които не се разхождат достатъчно или не го правят изобщо, предаде Ройтерс. Това сочат резултатите от испанско изследване, обхванало 33 000 души.

Интересното е, че такава зависимост не се наблюдава при мъжете.

Проучването на специалисти от Здравната служба на Мурсия не доказва причинно-следствена връзка, но е поредното доказателство в подкрепа на тезата, че съществува зависимост между специфични упражнения и опасността от определени заболявания.

В предишни изследвания също е открита връзка между физическата активност и по-малкото случаи на инсулт.

"Посланието към населението остава същото: редовно практикувайте умерена и ободряваща физическа дейност, за да сте здрави", казва Хосе Мария Хуерта от изследователския екип.

Авторите на проучването са установили, че за жените, които ходят пеш 210 минути седмично, рискът от инсулт е с 43 процента по-малък, отколкото за тези, които си спестяват разходките.

Оказало се обаче, че за любителките на разходките опасността е по-малка и в сравнение с тези, които (например) карат колело или практикуват други краткотрайни, но натоварващи упражнения























Ройтерс


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване