01/06/13 12:41
(http://radiomilena.com/)

165 години от рождението на Ботев

Botev 165 години от рождението на БотевДнес се навършват 165 години от рождението на един от най-великите български поети – революционерът Христо Ботев. Изключителният литературен гений на Ботев и безпрекословната му обич към родината го превръщат в една от най-светлите български исторически личности, завещала своя пример през вековете – че за таланта, смелостта и жертвоготовната целеустременост възрастта не е мерило, а времето не е заплаха. Защото Ботев е жив. „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“

Честванията по случай рождението на великия поет и войвода Христо Ботев в неговия роден град Калофер ще продължат два дни. Това каза Ася Николова, директор на Националния музей „Христо Ботев” в Калофер, който е и организатор на честванията, предаде КРОСС.

Те започнаха в 14.00 часа на 5 януари в лекционната зала на музея със среща-разговор под надслов „И Ботев ще е в моето сърце”. От 18.00 часа в салона на читалището се състоя концерт-събрание. Участие в него вземаха танцьорите от ансамбъл „Пирин”-Благоевград, а акад. Георги Марков произнесе тържествено слово, предаде Фокус.

На 6 януари в 11.00 часа ще започне митинг-поклонение пред паметните места, свързани с живота на великия калоферец. В двора на къщата-музей пред паметника на Ботевата майка, Иван Налбантов ще рецитира първото стихотворение на поета „Майце си”. Там се намира и първият бюст-паметник на революционера, поставен през 1930 години, който е първата стъпка към оформянето на Мемориалния комплекс „Христо Ботев”, поясни директорът на музея. След това венци и цветя ще бъдат поднесени и пред паметника на бащата на Ботев – Ботъо Петков. Ротата на 61-а Стрямска механизирана бригада-Карлово ще поднесе гирлянда на славата пред паметника на героя. Граждани и общественици ще поднесат венци и цветя в знак на почит към своя велик съгражданин.

В София кметът Йорданка Фандъкова ще поднесе цветя пред паметника на Христо Ботев в Борисовата градина, съобщиха от пресцентъра на общината. Столичният кмет ще поднесе цветя в 12.00 ч. От 13.00 пред часа пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина ще започне тържествено честване, организирано от Столична община, Министерство на отбраната и Общонародна фондация „Христо Ботйов”.

В програмата са включени слово на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова, изпълнения на вокална формация „Юлангело”, Хорова асоциация „Света София” и актрисата Джуни Александрова.

Христо Ботев е роден на 25 декември 1847 г. (нов стил – 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е учител Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. Октомври същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.

През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер. По това време във вестник „Гайда“, редактиран от П. Р. Славейков, е публикувано първото стихотворение на Хр. Ботев – „Майце си“. От октомври 1867 г. живее в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Дим. Паничков, където се печата в. „Дунавска зора“. През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Левски.

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно като сътрудник и съредактор на революционния орган. Започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новия орган на революционната партия – в. „Знаме“. През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката „Песни и стихотворения“. Май 1876 г. – вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета и става неин войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки“ и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г. е последният тежък бой с турците – привечер след сражението куршум пронизва Ботев под връх „Камарата“, между суровите склонове на Врачанския балкан.

 165 години от рождението на Ботев

bookmark 165 години от рождението на Ботевsvejo 165 години от рождението на Ботевgoogle 165 години от рождението на Ботевdelicious 165 години от рождението на Ботевstumbleupon 165 години от рождението на Ботевfacebook 165 години от рождението на БотевСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване