01/06/13 14:07
(http://www.klassa.bg/)

32,5 млн. лева взимат 160 общини за социални дейности

32, 5 млн. лева европейски средства отиват в 160 общини  по схемата "Помощ в дома" на програмата За развитие на човешките ресурси, съобщи Btv в събота. Очаква се дъ бъде осигурена работа на около  5000 безработни.  В продължение на поне 1 година те ще получават средната заплата за страната за заеманата длъжност. Срещу това ще помагат на хора с увреждания и самотни възрастни.
Схемата е следната - общините наемат безработни, обучават ги за домашни помощници, след което те започват да обикалят домовете на хора с увреждания и на самотни възрастни, за да им помагат в ежедневните грижи.
Във всички одобрени общини услугата ще се финансира с евросредства до края на 2014-а. Ресурсите на общините ще стигнат за обгрижване на общо 13 хиляди нуждаещи се.
Хората, които искат да имат домашни помощници, трябва да подадат документи в общината. Одобрените ще бъдат посетени на място от социални работници, които ще преценят каква точно помощ им трябва - от някой да им сготви, да им напазарува, да се погрижи за хигиената или да ги изведе навън.
Хората ще избират деня и часа, в който да идва помощник в дома им. За услугата ще плащат символични суми. В София става въпрос за няколко стотинки на час.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване