01/06/13 14:32
(http://www.klassa.bg/)

Българите са умерени песимисти за бъдещето на трудовия пазар

Мила Григорова, „Галъп Интернешънъл“

България е на 9-то място сред 27-те държави от Европейския съюз по дял на песимистите за кризата на трудовите пазари след две години. Това показват данните от проучването „Евробарометър” проведено в страните-членки на Европейския съюз.



След няколко години криза и стагнация на трудовите пазари, европейските граждани споделят по-скоро скептични и песимистични очаквания за положението с безработицата и предлагането на работни места в следващите две години.  Едва 23% от жителите на Европейската Общност очакват след две години икономическата криза да е свършила и ситуацията със заетостта в държавите им да се е подобрила. Над 70% от запитаните от Европейския съюз споделят песимистични очаквания за ситуацията на трудовия пазар дори след двегодишен период.

Франция е страната с най-висок дял на скептичните по отношение на края на икономическата криза. Само 11% от французите виждат съживяване на икономиката и трудовите пазари до две години напред в бъдещето. Подобни са вижданията и в най-сериозно засегнатата от кризата държава от ЕС – Гърция. 85% от гърците смятат, че дори и след две години, икономиката на страната им няма да се е възстановила и ситуацията с намирането на работа все още ще е затруднена.

Швеция е единствената държава от Европейския съюз, която споделя преобладаващо оптимистични нагласи що се отнася до бъдещето на трудовите пазари в следващите 2 години. 52% от шведите са на мнение, че до две години най-лошото от кризата и стагнацията на трудовите пазари ще е отминало.

Макар оптимизмът в Дания, Естония и Финландия да е над средното за Европа, дори в тези държави преобладаващата част от населението изпитва по-скоро безпокойство, че кризата  в икономиката и на пазара на труда ще продължи и след две години. 

Прогнозите на българите за бъдещето на трудовите пазари и кризата като цяло са близки до средното измерено за Европейския съюз – по-скоро песимистични, но не и толкова, колкото са в Гърция, Франция и Словения. 23% от българските граждани се надяват и вярват, че е възможно след две години кризата да се е уталожила и намирането и задържането на работа да е по-лесно, отколкото в момента.
На противоположното мнение – с песимистични очаквания – са почти три пъти повече от сънародниците ни. 63% от запитаните у нас не вярват, че е възможно кризата на трудовите пазари в България да приключи до две години. 



 „Евробарометър” е редовно социологическо изследване, провеждано от ТНС и Галъп Интернешънъл в страните от Европейския съюз и други европейски държави по поръчка на Европейската комисия. „Евробарометър” се провежда от 1973 година. Извадката във всяка от изследваните държави е национално-представителна – средно по около 1000 човека на държава. Максималната статистическа грешка при 50-процентови дялове е ±3 %. За България изследването се провежда от ББСС Галъп Интернешънъл.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване