01/06/13 22:44
(http://e-vestnik.bg/)

В. “Монд”: “Филип Морис” и децата от с. Рибново

Сесил Алегра, специален пратеник
Рибново (България)

Ученици в Родопите не ходят на училище, за да берат тютюн с родителите си

Статията от последния брой на вестник “Монд”.

За децата в Рибново настъпването на зимата отбелязва края на адския сезон. От септември десетки ученици работят заедно с родителите си на тютюневите полета в малкото българско селце на границата с Гърция. През седмицата деца на възраст от 7 до 17 години по цял следобед сортират тютюн и го редят в кашони.
Месеците на усилен труд оставят следи. Израженията са уморени, лицата бледи. Ахмет, на 7 години, и Елиф, на 9 години, са дошли да помагат на семейството си. Сърцето на баба им Фехиме се къса: „Вижте ги, децата! Бъхтят се от малки, това е наказание. Какъв живот ги чака? Никога не съм вярвала, че ще видя такова нещо!” Клати глава: „Историята се връща назад.”

През пролетта вече са там, работят по осем, девет, десет часа, за да разсаждат тютюна. Цяло лято прекопават, после го берат, приведени на две, под палещото слънце. През есента сортират листата сред вихрушка от прахоляк. Заедно с родителите си подготвят за продажба изкараните с толкова труд няколко кила тютюн.

Гюлтена Гюздерова събира енергично листата: „Олекна ми, сезонът е към края си. Отглеждането на тютюна ни изкривява гърбовете, докато го сортираме, непрекъснато кашляме”, казва тя и бърше чело. Оправя черната престилка, под която се очертава момичешкото тяло. Гюлтена иска да изглежда добре дори и на полето. На 13 години харесва мобилни телефони последен писък на модата, сърфира из Фейсбук и мечтае да гледа „Здрач” на кино. В училище учителите я карат да си учи уроците. Гюлтена казва, че не знае какво я чака: „По-добре да не се надявам много. При нас. На село, мечтите не се осъществяват лесно.”

Гюлтена не получава заплата за това, че помага на родителите си да обработват петте хектара тютюн. Тя няма друг избор: „При всички случаи нито едно семейство не може да се справи без децата”, потвърждава Феим Таламанов, учител по химия на Гюлтена. Той пита учениците си: „Кой от вас работи на полето?” Двайсет и пет ръце се вдигат. „Родителите ми не могат да се справят”, обяснява Хамид, хубавото русокосо момиче на първия чин. „Нормално е да им помагам, режа тютюн по цял ден!” „Децата се трудят здраво,” въздъхва учителят, „и нямат време за учене.”

Кадри Гюздеров, бащата на Гюлтена, идва да я взима всеки ден след училище, за да я заведе на полето. Изобщо не прилича на експлоататор на деца. Обикновено го няма по шест-осем месеца в годината, прибира реколтата в чужбина. „Не се плаша от работа”, казва 45-годишният здрав селянин, който успява да си докара по 2000-3000 евро годишно. Жена му се занимава само с отглеждането на тютюн, но доходът от него е като добавка. Гюздерови обаче се смятат за заможно семейство. „Баща ми дори спестяваше  за следването ми”, споделя Гюлтена, докато затваря кашона. Но заради кризата нито една европейска страна не иска работна ръка от България: също като останалите бащи Кадри Гюздеров е принуден да се върне на село.

Н
асред полето под сушината за тютюна Гюлтена и родителите й обядват хляб и сирене. Природата тук е толкова красива, че ти секва дъхът. „Вярвахме, че живеем в рая”, въздъхва бащата, „но Родопите се превърнаха в наш затвор.” В началото на 2000 г. на региона му се иска да вярва в щастливата си звезда. България трябва да влезе в Европа, икономическият растеж е 6% и планинското селце се вижда в ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване