01/06/13 16:02
(http://www.klassa.bg/)

Искат нова оценка на спорния терен с дюни край Несебер

Новият Закон за горите точно указва как да се извършна покупко-продажбата на терени, но преди е действал друг закон. Изключването на територията от 25 дка в района на Несебър от горския фонд е станало по стария закон. Това коментира пред БНР бившият зам.-министър на земеделието Георги Костов относно оформилият се през последните дни скандал около продажбата и превръщането в урбанизирана територия на терен край Несебър, определян от част от експертите като „дюни“. По думите на бившия зам.-министър, новата наредба е от май 2010 г. и с нея цените са се вдигнали с 8-10 пъти. Но през 2007 г. цената е била по-ниска, а новият Закон за горите няма обратна сила. Оценката на територията, която е станала урбанизирана, е по поръка на инвеститора, а би било правилно независимите оценители да се наемат от продавача, като той за целта взима такса от инвеститора. Но за съжаление закона не е такъв, допълва Георги Костов.
Преди да започне процедура по изключване от горския фонд, се изисква становището на местните общински власти, които в случая би трябвало най-добре да знаят дали това са дюни или – не.  Но те не са повдигнали този въпрос, коментира бившият зам.-министър. Той препоръча още веднъж да се направи проверка, за да се установи дали е ощетена държавата или не. А този път оценката трябва да се възложи от държавата.
Преди парцела от 25 дка в местността „Кокала“ е оценен на 20 лв. на кв. м. Изключването от горския фонд е струвало около 600 хил. лв., а сега би се оценило на около 3 млн. лв. Междувременно е имало и други разходи, които са калкулирани в цената от над 4 млн. лв., по която парцелът е бил препродаден. „Имам усещането, че цената е ниска, но тя трябва да се определи отново от независими оценители. По сегашния закон цената щеше да е по-висока, а продажбата щеше да стане чрез търг, а не да има само 1 инвеститор“ подчертава Костов.
Теренът с природните образувания беше превърнат в строителна площадка от фирма „СЛЕ Груп“. „Ако се окаже, че са дюни, сделката може да бъде развалена от съда. Ако не са, нищо не може да се направи“, каза преди два дни земеделският министър Мирослав Найденов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване