01/06/13 22:24
(http://e-vestnik.bg/)

Как Путин даде руско гражданство на Депардийо

Франс прес

Путин дава паспорта на Жерар Депардийо
Руския президент Владимир Путин приема в резиденцията си в Сочи новият руски гражданин, френския актьор Жерар Депардийо. Снимка: РИАН/БТА

Президентът Владимир Путин даде руско гражданство на Жерар Депардийо - поредната шокираща проява в бушуващия във Франция спор, породен от фискалното изгнание на актьора, който е много известен в Русия и целия бивш Съветски съюз.

“Владимир Путин подписа указ, с който се дава руско гражданство на французина Жерар Депардийо”, съобщи Кремъл в кратко изявление, позовавайки се на член от руската конституция, според който президентът има право да дава по свое усмотрение руско гражданство на чужденци.

Това решение е особено рядко в Русия. То идва след като френският актьор, който страстно се интересува от руската култура и през 2011 г. изпълни ролята на мистика Распутин във френско-руска продукция, неотдавна заплаши да се откаже от френския си паспорт в знак на протест срещу повишаването на данъците на най-богатите хора във Франция.

64-годишната звезда обяви, че смята да се установи в близкото до френската граница белгийско село Нешен, където е купил имот. Селото е известно с това, че в него живеят експатрирани богаташи. Това фискално изгнание на Депардийо предизвика многобройни критики във Франция.

През декември Путин, в стремежа си да покаже, че данъчният режим в Русия, където има 13 процентен плосък данък върху дохода, е по-изгоден за бизнес средите, обяви, че е готов да даде паспорт на Жерар Депардийо, ако той изяви желание.

Малко след това премиерът Дмитрий Медведев повтори отправената към френския актьор покана да се установи в Русия и го увери, че там той не рискува да му увеличат данъците.

“Това обещание (да се даде руско гражданство - бел.ред.) се дължи на значимия принос на Депардийо към националната култура и киното”, обясни вчера пред Интерфакс говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Депардийо е знаменитост в Русия и редовно се появява в редица реклами, сред които за банка “Совиетски”, марка кетчуп и магазин за хранителни стоки. Той се е обявил за почитател на руската култура, по-специално на творчество на Достоевски, и редовно присъства на светски и гала събития в Русия.

Депардийо например е бил член на журито на Московския филмов фестивал и бе сред звездите, пред които тогавашният премиер Владимир Путин изпя “Блубери хил” по време на благотворителен концерт в Санкт Петербург през 2010 г.

Но известният със скандалното си поведение актьор също така е замесен в спорни проекти и събития в бившия Съветски съюз.

През октомври м.г. той участва в официални чествания в столицата на Чечения Грозни, по време на които се провикна: “Слава на Чечения, слава на Кадиров”, застанал до лидера на републиката Рамзан Кадиров, който е обвинен в множество изстъпления от правозащитни неправителствени организации.

Последният впрочем изяви готовност да приеме Депардийо в тази нестабилна кавказка република. “Потвърждаваме, че ако Депардийо иска да се установи в Чечения, това ще бъде високо оценено”, заяви говорителят на Рамзан Кадиров Али Каримов за радио “Ехото на Москва”. Той подчерта, че властите ще направятк всичко възможно, за да гарантират комфорта на актьора.

Неотдавна Депардийо записа песен с Гулнара Каримова, най-голямата дъщеря на узбекистанския президент Ислам Каримов, който е на власт от 1989 г. и е остро критикуван от Запада за лошото състояние на човешките права в страната му.

Освен това актьорът планира да играе в узбекистански сериал, на който Гулнара Каримова е съсценарист, за произхода на коприната в Централна Азия между 5 и 6 век.

В неделя Депардийо заяви, че решението на френския Конституционен съд да блокира облагането на най-богатите данъкоплатци със 75 процента подоходен данък с нищо не променя намерението му да се установи в Белгия.

Френското правителство обаче обяви, че запазва ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване