01/06/13 22:23
(http://e-vestnik.bg/)

Не чакайте мир под чинарите в Грузия

Росбалт

Бидзина Иванишвили. Снимка: от тв екрана

За 2013 г. Ванга предрече на Грузия остра политическа криза, при все че според премиера Бидзина Иванишвили Годината на Змията ще премине в подготовка за чудно хубав живот. Тази година обаче в страната ще има президентски избори, а дотогава президентът Саакашвили може да разпъди правителството и парламента. Затова през “змийската” година под чинарите едва ли ще цари безветрие.

* * *

Миналата година звездите се показаха благосклонни към Грузия - за пръв път от две десетилетия видяхме там мирна смяна на властта. После обаче дойде ред на т. нар. кохабитация (президентът и кабинетът представляват различни политически сили - б. р.), а местният манталитет не я понесе и грузинското битие, определено от съзнанието, прерасна в дълга серия от разследвания - политически и наказателни. Те ще продължат и тази година.

2013-а обаче е твърде отговорна за Грузия: с двувластие и вече с нова конституция страната минава към частично парламентарно управление. Съответно законът намалява правата на президента, което буди излишък от емоции и в бившата президентска партия, и сред действащата власт в лицето на коалицията “Грузинска мечта”. Междувременно се променят законовите норми за съдебната система.

Саакашвили си тръгва след изборите наесен - конституцията не предвижда трети президентски мандат. Но партията му “Единно национално движение”, която мина в опозиция след октомврийските избори, все така ще се бори за власт и ще излъчи кандидат за висшия пост.

Още не се знае кого точно - в Грузия днес арестуват или привикват на разпити бивши министри и приближени на президента. Затова пък лидерът на управляващата коалиция - милиардерът Иванишвили, посочи вече своя фаворит: той иска за президент известния конституционалист, днес председател на юридическата комисия в парламента, Вахтанг Хмаладзе.

Иванишвили впрочем предупреди, че има време да размисли и да предложи някой друг. Което означава, че в коалицията може да започнат борби за местенце по-близо до “силния човек”.

Саакашвили обаче не вярва премиерът и екипът му да се задържат на власт. Той заплашва да наложи вето ту на един закон, ту на друг - явна спънка за вътрешнополитическия живот. Запитан дали смята да разпусне правителството (а после и парламента), президентът не дава еднозначен отговор. Нищо чудно: грузинските сценарии задминават всякаква логика и прогнози.

Не бива да забравяме и друго: по данни от анкета на американски социолози, в момента “Грузинска мечта” и лично Иванишвили разполагат с подкрепата на повечето хора в Грузия. Осемдесет на сто от участниците харесват по-специално новия премиер, а само 29 процента симпатизират на Саакашвили.

Помолени да назоват политическата сила с възгледи, най-близки до населението, 63 на сто посочват управляващата коалиция и само 10 процента - партията на Саакашвили. “Мечтателите”, доволни от това, заявяват, че допитването отразява реалните нагласи в грузинското общество и президентът може да насрочи нови избори още за утре. При все че когато предишни анкети не бяха в тяхна полза, “мечтателите” изразяваха съмнение в данните. С една дума, проучванията на американците не са напълно сигурни и е трудно да схванем същинската нагласа на обществото в Грузия, темпото и вектора на всяка промяна в настроенията.

Тази година хората очакват да получат от новата власт всички благини, обещани от нея предизборно. Например почти двукратно поевтиняване на тока и природния газ. Но се разбра, че през 2013 г. токът ще поевтинее средно с 24,5 на сто само за онези, които го използват пестеливо - до 300 киловатчаса месечно. Сиреч при новия подход грузинците ще плащат с 2,15 цента по-малко, средно 7 цента. Но който си позволява лукса да разходва над 300 киловатчаса месечно, ще плаща тока по старата цена - 11 цента.

Цената на природния газ обаче едва ли ще намалее през 2013 г. През декември ...

Публикувана на 01/06/13 22:23 http://e-vestnik.bg/16528/ne-chakayte-mir-pod-chinarite-v-gruziya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване