01/06/13 13:42
(http://www.klassa.bg/)

Пресата в Париж: Хонорарите на френските актьори кръжат около 2 млн евро

Бягството на Жерар Депардийо в Русия и заплахата на Бриджит Бардо, че ще стори същото са двата основателни повода отново да се заговори за хонорарите на френските киноартисти, коментират медиите в Париж. Дебатът по въпроса бе допълнително разпален от телефонния разговор между Депардийо и президента Франсоа Оланд на 1 януари. Според 'Le Figaro' двамата си говорили за пари, данъци, политика и поезия.
Най-добре платените

В разгара на кризата хонорарите на актьорите, които се снимат във френските филми, стават повод за разпри и възмущение, тъй като тези парите излизат от държавния бюджет.  'Le Parisien' разкрива имената на най-скъпо платените звезди на френското кино. Дани Боон прибра  3,5 милиона евро за участието си в  'Un plan parfait';  Франсоа Клюзе - 3,1 милиона за "Intocable', . Жан Дюжарден взе  2 чилиона евро за "Артистът". А Жерар Депардийо получи същата сума за  'Астерикс и Обеликс в служба на Нейно величество". Жамел Дебуз получи  1,8 милиона евро за  'Sur la piste du Masupilami'.  Полемиката за актьорските хонорари започна още на 29 декември м.г. поведена от дистрибутора Венсан Маравал, който каза, че френските актьори вземат твърде, твърде много за да се снимат в киното. .
Друг известен и обичан френски актьор - Франсоа Берлеан, пише в "Parisien', че проблемът със заплащането на френските актьори става проблем на професията. Според него някои от тях вземат луди пари, но 99 процента са зле платени.

В дебата се намери и професорът по икономика Оливие Бомсел, който от страниците на  'Libération' защитава тезата, че актьорите, които вземат пари от филми, финансирани държавата, трябва да получават по-ниски хонорари, като се инвестира с предимство производството на сериали, а не на игрални филми.
Според предвижданията на Националния съвет за кино пред  2013  фондът за подкрепа на френското кино ще разчита на  700 милиона евро - тоест сума, която е намалена, в сравнение с  784 милиона евро за  2011-та.

А руското гражданство на Депардийо и декларациите на Бриджит Бардо провокираха по-скоро иронични реакции във френското общество, отколкото солидарност.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване