01/06/13 10:55
(http://www.klassa.bg/)

„Съкровището на Наришкини“ - находката на века

През изминалата година сензация стана намирането в Петербург на голямо съкровище от сребърни изделия, принадлежащи някога на знаменитата дворянска фамилия Наришкини. Специалистите са убедени, че това е най-голямата находка за последните 200 години и, възможно, не само в Русия.
Уникалното съкровище е открито през март при реставрационни работи в старинното имение на князете Трубецкие-Наришкини. При ремонта на пода работниците се натъкнали на ниша, която не фигурирала в плана, и стигнали до зазидано помещение с размери метър и половина на два, което било пълно с кашони и платнени вързопи. В тях намерили грижливо опаковани старинни сребърни прибори. Както по-късно се изяснило, предметите били 2 168 на брой. И всички в прекрасно състояние, въпреки че изкарали „в тясното заточение“ почти сто години! Някои предмети били опаковани във вестници от август 1917 година. Сред сребърните съдове били намерени и скъпи ювелирни изделия, а също така ордени и медали. Но главното, разбира се, са няколко броя сервизи за тържествени поводи – от сервирането на мезето до чая. Върху много предмети е фамилният герб на Наришкини. Плюс печатите на майсторите като например, върху свадбения сервиз за кафе, направен за Наришкини от петербургския бижутер Йохан Кейбел през 1836 година.

Сега част от съкровището на Наришкини може да се види на изложбата „Тайните на Санкт Петербург“ в Константиновския дворец близо до Северната столица. Специалистите са убедени в изключителната ценност на находката. Това каза изкуствоведката Евгения Фурсикова в интервю за „Гласът на Русия“.

- Ценността тук е безспорна! Огромният брой сребърни предмети са изключителна ценност! За музеите това, разбира се, е важно, подобни вещи при нас просто са изчезнали, защото в зората на съветската власт вещите от 19 век не са се смятали нито за антикварна ценност, нито за художествена. Просто от тях са се избавяли и, за съжаление, за нас този културен пласт е почти изгубен, много фрагментарно е представен. И защото находката е поразителна, нейната значимост за Русия, за реставрацията на дворянската култура от онова време е безспорна.

Според експертката съкровището на Наришкини представя най-добрите бижутери на своето време както руски, така и европейски. Освен това някои вещи са по-ранни, отколкото се предполагало първоначално, а отделни европейски марки изобщо не са представени в руските музеи. Твърде вероятно е да има вещи, които са уникални не само за Русия, но и за Европа, предполага изкуствоведката.

Никой не се съмнява, че находката ще бъде призната за историко-културна ценност и паметник на културата. Но да се направи окончателно заключение за стойността на съкровището на Наришкини е много сложно. С оглед на целостта на сервизите, на степента на съхраненост на среброто и принадлежността му към високата княжеска фамилия може да става въпрос за стотици милиони долари. Между другото, според руското законодателство, ако находката стане държавна собственост, право да си поделят 50% от стойността й имат тези, които са намерили съкровището, и собствениците на имението.

Компанията за реставрация „Интарсия“ в случая участва и като откривател на съкровището, и като собственик на имението. Но според директора на връзките с обществеността Александър Новиков компанията се интересува повече от друг проблем. След всичките експертизи на съкровището сътрудниците на компанията предлагат то да се изложи именно там, където е намерено, - в имението на князете Трубецкие-Наришкини. В интервю за „Гласът на Русия“ Новиков уточни:

- Действително това би било интересно: да се види бита на хората, които някога тук са живели и са били собственици на имението. Идеята е в това тук да се открие традиционен музей с достъп за посетители.

Редица руски музеи също са готови да приемат колекцията. Но има и друго предложение: да се създаде нов музей. Така че въпросът за „постоянното местожителство“ на съкровището ще се реши най-рано след две-три години.





















Карина Ивашко

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване