01/07/13 12:23
(http://www.klassa.bg/)

291 висши чиновници с пропуски и разминавания в имотните си декларации

Сметната палата публикува днес заключенията на свои експерти за несъответствие в декларациите на лица, заемащи висши държавни длъжности, подадени през 2012 г. От страницата на Палатата в интернет става видно, че 201 са чиновниците, за които проверките на встъпителните и финалните декларации са приключили със заключение за несъответствие. При други 90 висши сановници след проверки са констатирани разминавания в техните ежегодни декларации или уведомления.

Както е известно, Сметната палата публикува и списъци на лицата, в чиито декларации са констатирани непълноти или нередности.

Съгласно закона, списъкът със заключенията за несъответствие ще бъде изпратен на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и на председателя на Държавната агенция “Национална сигурност”.

От списъка, публикуван от Сметната палата се вижда например, че шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев не е декларирал покупка и продажба на апартамент в Несебър от 168 кв. м. с паркомясто, както и задължение към банка в размер на 90 000 евро, обезпечено с ипотека върху апартамента.

Депутатът Асен Агов не е съобщил за придобите от съпругата му дялове в дружеството „Агова лимитед” ЕООД, а народната представителка Бисерка Петрова е забравила за съобщи за 20 276 лева доходи от стопанска дейност. В списъка са още депутатите Христо Христов, Владимир Тошев, Деница Гаджева, Кристияна Петрова, Петър Мутафчиев.

Съдията в СГС Анна Баева-Курдаланова не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 293 370 лева. Тя не е единственият магистрат, за когото проверка на Сметната палата е установила несъответствие. Тук са съдиите Александър Митрев от Пазарджик, Велина Пейчинова-Ташева от СГС, Весела Спасова и Диана Петкова от Ямбол, Веселина Узунова-Панчева от Каварна, Даниела Шанова от София и др.

Джузепе Роджери, съдия от ВАС не е декларирал доходи на съпругата си в размер на 10 983 лева. Прокурорската гилдия е представена от Дойчин Дойчев от Ямбол, Илчо Русев от Стара Загора, Калина Малинова от Пазарджик, Кремена Стефанова от Бургас, Кръстю Георгиев от Разград, Милко Първанов от Сливница и др.

В първия списък с 90 лица присъстват още кметовете на Симитли, Ковачевци, Сливница, Ветрино, на район „Одесос”-Варна, на Кюстендил и Велинград, председателите на ОбС във Вълчедръм, Ракитово, Вълчидол, Маджарово, Лозница, Гурково, Долни Дъбник и др. В „челния списък” е и шефът на НЗОК и бивш депутат Пламен Цеков, директори в ДАНС и МВР, както и говорителят на МВнР Весела Чернева, която не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 13 388 лева.

Във вторият списък - на 201 лица, за които проверките на встъпителните и финалните декларации са приключили със заключение за несъответствие – преобладават кметове, зам.-кметове и бивши председатели на общински съвети.

Двата списъка с данни за констатираните несъответствия могат да бъдат прочетени на сайта на Сметната палата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване