01/07/13 18:44
(http://www.klassa.bg/)

Борислав Петков: В момента земеделската земя е последното нещо, което продава българинът

Според Вас защо все по-често българи продават родните си земи на чужденци?

Не бих казал, че ги продават на чужденци. В момента основните купувачи на земеделска земя са българските арендатори. По-голямата част от 85-90% отиват при арендаторите. Четох днес това, което излезе в медиите, една част от тях са перифразирали, онова което съм казал.

Вярно е, че има чужденци, които купуват земеделска земя смисъл чужди фирми с чуждестранно участие, но не е някаква новина. Това се случва последни 6 – 7 години назад това са фирми, които развиват земеделие в България и съвсем логично е да купуват земята, която обработват. Няма масово купуване на земи от страна на чужденци, не бих казал, че има такова явление.

По-скоро последните две години земеделската земя се купува основно от арендатори и те правят най-добрите цени наред с инвестиционните дружества, които са от доста време на пазара, а в самите тях има чуждестранно участие.

Това сигурно подпомага инвестициите в страната, но не мислите ли че това е, защото хората нямат пари и опират до тези земи?

Вижте, ако до преди 2 – 3 години първото нещо, което българинът продаваше беше земеделската земя, то в момента земеделската земя е последното нещо, което продава. Тъй като тя носи необходимата сериозна доходност по-голяма от един банков депозит, така че българинът лесно не се разделя със земята си. Продават основно хора, които са незаинтересовани от своята собственост, придобили са я по наследство, доста наследници са и има разпокъсани имоти. Не бих казал, че масово се продава земеделската земя. Напротив тези, които не могат да си осигурят разделянето на собствеността и в близките десет години не виждат как да я уредят – това са хората, които продават, и хората, които предпочитат да я продадат и с това нещо да купят имот на друго място, което е по-близо до сегашното им местоположение, защото по-голямата част от населените са извън населените места, където се намира земеделската земя.

Очаквате ли през тази година бум на продажбите на земеделска земя?

Очаквам спад на продажбата на земеделски земи, поради факта че е ограничено предлагането.

Казах остана на пазара земя, която ние наричаме „трудни сделки” – с много наследници трудно откриваем терен. Например 10 наследници – 9 са намерени, а единият го няма и не могат да продадат земята.

Няма как да стане сделката фактически. Това остана на пазара в момента трудно продаваемите земи и остава земя, която собствениците не искат да продават, а искат да получават рента срещу нея.

Според Вас след 1 януари 2014 г. ще се увеличат купувачите на земеделска земя? След като отпадне гратисният период, от който страната ни се е възползвала при влизането си в ЕС.

Много пъти съм казвал, че това няма да окаже абсолютно никакво влияние на пазара. По-простата причина, че чужденците пак са могли да купуват земеделска земя в България, и в момента могат да го правят.

Не бих казал, че е по-облекчено, купуването с фирма е много по – изчистен вариант и много по-точен, отколкото с физическо лице. Не вярвам някой сериозен чуждестранен инвеститор да дойде да купува като физическо лице.

В момента ограничението важи за физически лица, не за юридически.
Copyright © CROSS Agency Ltd.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване