01/07/13 15:23
(http://www.klassa.bg/)

Гришо се изкачи до рекордното 41-о място, Цвети се завърна в топ 40

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза прогрес със седем позиции в ранглистата на ATP и вече се намира на рекордното за него и българския мъжки тенис 41-о място в света.

21-годишният хасковлия започна годината под номер 48, като се превърна в най-младия тенисист в топ 50, а след чудесното му представяне на турнира в Бризбейн (Австралия), където стигна до първия си ATP финал (загубен от номер 3 в света Анди Мъри), Гришо е само на една позиция от дебют в топ 40.

Това може да се случи още следващата седмица, след турнира в Сидни, където в първия кръг Григор излиза срещу италианеца Фабио Фонини.

В момента българският тенисист има 1008 точки, като със 7 повече от него са Николай Давиденко (Русия), който няма да играе тази седмица и вече отказалия се Анди Родик (САЩ). На 15 точки пред Грищо пък е Виктор Троицки (Сърбия), но и той, както и Давиденко няма да участва в турнири през седмицата и съответно няма да прибави нови точки към актива си.

Достигането до финала в Бризбейн, освен точки за световната ранглиста, донесе на Григор Димитров и чек за 41 540 щатски долара, с които той премина границата от един милион долара, спечелени от наградни фондове в кариерата си, като българинът вече има заработени 1 026 294 щатски долара (преди да се приспаднат данъците).

Първата ракета на България при дамите - Цветана Пиронкова, въпреки че почива в първата седмица на януари, също бележи прогрес в ранглистата на WTA. Цвети се изкачва с три места и се завръща в топ 40 под номер 39.

Днес Пиронкова започна с победа новата 2013-а година, като защити точките си от 2012-а в Хобарт (Австралия), след като се поздрави с успех с 6:3, 6:4 над румънката Ирина Камелия Бегу в първия кръг на надпреварата. Така при нова победа 25-годишната пловдивчанка само ще прибавя нови точки към актива си, а при евентуално достигане до финала, Цвети дори може да дебютира в топ 30. Припомняме, че рекордното класиране в досегашната кариера на Пиронкова е 31-о място.

В топ 10 при дамите има само една промяна и тя е свързана с размяната на местата на На Ли (Китай) и Сара Ерани (Италия). Китайката се изкачва с една позиция до номер 6 - за сметка на италианката, която вече е 7-а.

Водачка остава Виктория Азаренка (Беларус), втора е Мария Шарапова (Русия), а трето място заема Серина Уилямс (САЩ). Под номер 4 е Агнешка Радванска (Полша), пета е Анжелик Кербер (Германия), а топ 10 се допълва от На Ли, Сара Ерани, Петра Квитова (Чехия), Саманта Стосър (Австралия) и Каролине Возняцки (Дания).

Сред 10-те най-добри при мъжете няма никакви размествания. Лидер е Новак Джокович (Сърбия), следван от Роджър Федерер (Швейцария), Анди Мъри (Шотландия) и Рафаел Надал (Испания).

Пети е Давид Ферер (Испания), като разликата му с Надал е само 95 точки, шесто място заема Томаш Бердих (Чехия), на седма позиция е Хуан Мартин дел Потро (Аржентина), а топ 10 допълват Жо-Вилфред Цонга (Франция), Янко Типсаревич (Сърбия) и Ришар Гаске (Франция).













Мариян Найденов


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване