01/07/13 16:16
(http://www.klassa.bg/)

Гръцкото управляващо мнозинство се топи заради дисиденти

Парламентарното мнозинство на управляващите в Гърция се стопи с двама депутати и вече е 164 места от 300, съобщи АФП. Двама парламентаристи бяха отстранени от групата на малката лява проевропейска партия ДИМАР, коалиционен партньор във властта, заради несъгласие с партийната позиция по скандала със „списъка Лагард“.
Лидерът на партията Фотис Кувелис оправда изключването им със систематичната дистанция, която те са заемали по различни въпроси.
ДИМАР остава с 14 депутати. Тя е третият партньор в управлението, заедно с Нова демокрация на премиера Антонис Самарас и ПАСОК на Евангелос Венизелос.
Заради скандала с укрития от няколко правителства списък с данъчни бегълци в Швейцария, мнозинството в парламента се готви да създаде комисия, която да разгледа ролята в тази афера на бившия гръцки министър на финансите от партията на социалистите Георгиос Папаконстантину. Двамата отстранени депутати обаче настояваха да се потърси отговорност и от неговия наследник Венизелос, който бе финансист номер 1 на Гърция до май 2011 г. .
Скандалът избухна, след като гръцки медии разкриха, че Папаконстантину е махнал имената на свои приближени от списък на близо 2000 притежатели на сметки в Швейцария, предаден на Атина през 2010 г. от тогавашния финансов министър на Франция и настоящ шеф на МВФ Кристин Лагард,
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване