01/07/13 14:47
(http://www.klassa.bg/)

Икономиката ни започва ударно да се възстановява

През тази година икономиката ни ще се възстановява с ускорени темпове, се посочва в анализ на "УниКредит Булбанк".

Забавянето на износа и спадът в търсенето обусловиха задържане нивата на безработица през 2012 г. През тази година обаче всички пречки, които задържат растежа на страната, ще загубят част от силата си, се посочва а анализа.

След дъното на рецесията от 2009 г. икономическият растеж, отчетен за периода до третото тримесечие на 2012 г., достигна средна стойност от малко над 1% на годишна база. Основната причина икономиката да се възстановява бавно е балонът с цените на недвижимите имоти от периода 2004 - 2008 г, се посочва в анализа. 

Спадът в броя на работните места обхваща повечето региони и сектори на икономиката, като едва няколко сектора - съставляващи общо около една шеста от броя на работните места в икономиката - отчитат увеличаване на заетостта през 2012 г. Всичко това сочи, че ниските нива на заетост по-скоро се дължат на широко базиран спад в търсенето, а не на разминаване между уменията на хората в секторите, които губят работни места и тези, в които се създават нови такива.

В резултат на това безработицата остава над така нареченото "естествено ниво на безработица" или с други думи, над най-ниската стойност на безработицата, която икономиката е в състояние да поддържа устойчиво, без да се стига до прегряване. 

Макар и бавно частният сектор ще започне да увеличава капиталовите си разходи в определени сектори. Така след спад в четири последователни години от началото на кризата и след все по-ясните признаци за стабилизиране в хода на 2012 година се очаква инвестициите за пръв път да имат положителен принос към растежа през 2013 г. Важна роля за това ще има и продължаващото подобряване на усвояването на средства от Европейския съюз (ЕС) - фактор, без който вероятно икономиката все още щеше да продължи да бъде в рецесия, посочва авторът на анализа.

Домакинствата, които отлагаха покупки за продължителен период от време, започват бавно, но сигурно да увеличават потребителските си разходи. 

Инфлацията ще продължи да отслабва, а с това ще намалее и негативният ѝ ефект върху покупателната способност на доходите.

През следващата година ще се таргетира дефицит от 1,35% от БВП, при очакван за тази година дефицит от порядъка на 1% от БВП, се посочва в анализа.





















"УниКредит Булбанк".


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване