01/07/13 11:12
(http://www.hsnovini.com/)

НАП: Самоосигуряващите се да внасят здравните вноски до 25-то число на следващия месец

Справка за здравноосигурителния статус може да се прави на сайта на НАП

От тази година хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителните вноски  и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, трябва да ги превеждат в хазната до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Това напомнят от приходната агенция. Здравната вноска за месец януари тази година например трябва да се внесе най-късно до 25-ти февруари. Размерът тази година не е променен – поне 16,80 лева.

От НАП в Хасково напомнят още, че всички лица, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски подават в офиса на администрацията според своя постоянен адрес декларация – Образец 7. Тя се подава  също в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението. Тоест ако от 1-ви януари трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то до 25-ти февруари следва да подадете декларация Образец 7. От тази година в нея се декларира и избора на осигурителния доход, върху който  да се заплащат здравни вноски. Не е необходимо гражданите, които вече са подали тази декларация, да подават нова – ако не го направят се смята, че са избрали да се осигуряват върху минималния осигурителен доход.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга в интернет страницата на НАП. С електронния калкулатор на НАП пък могат да бъдат изчислени автоматично дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване