01/07/13 13:30
(http://www.klassa.bg/)

Нимиц пристига на Балканите с ново предложение за името на Македония

Гърция иска решение, което да е задоволително за основните национални позиции с уважение към историята на културата на всички, и което да засили регионалната сигурност и стабилност, заяви гръцкият външен министър Димитрис Аврамопулос преди предстоящото посещение на посредника на ООН по спора за името Матю Нимиц в Атина и Скопие.

"Очакваме обиколката на Нимиц, защото тя може да създаде условия за напредък по спора за името. Това е резултат от инициативата ни за подписване на меморандум между двете страни, който поставя рамката за намиране на решение", заяви Аврамопулос. Той припомни, че в заключенията на Съвета на министрите от декември се казва, че за започване на присъединителните преговори с Европейския съюз първо трябва да се решат всички отворени въпроси за добросъседските отношения, а "в случая със Скопие да се намери решение по спора за името".
Гръцкият вестник "Катимерини" съобщи междувременно, че Нимиц ще пристигне с ново предложение за името. Според изданието новата инициатива на посредника на ООН е резултат, от контактите му с посланиците на двете страни в световната организация. С оглед искането на Атина за име с географско определение последното предложение на Нимиц беше за "Република Северна Македония". Обмисляше се и вариантът "Вардарска република". Позовавайки се на източници на ООН, "Катимерини" пише, че има връщане към някои идеи, предложени преди време, които тогава не били приемливи за двете страни, но днес може би са.
"Във всеки случай предложението е всеобхватно. Атина се стреми към едно име за всякаква употреба, както и към най-рационално и практично решение. Обмисля се усвояването на съставно име за двустранните отношения и международните организации и препоръка към всички държави с резолюция на Съвета за сигурност на ООН за по-широка международна употреба. Държави като САЩ дадоха да се разбере, че ще приемат името, което бъде договорено", пише "Катимерини".
Присъствието на несклонните към компромис Андонис Самарас и Никола Груевски във властта в двете страни на пръв поглед може да изглежда като пречка за постигането на компромис, но източници на ООН смятат, че това може да подейства като катализатор, тъй като това са двама лидери, на които населението на съответните страни има пълно доверие, че ще се справят с проблема и затова всеки постигнат компромис ще бъде приет от партиите и гражданите, пише гръцкият вестник.
Подкрепата, предоставена на Атина от ЕС, който постави решаването на спора за името като предварително условие за започване на преговорите за присъединяване, се очаква да накара Македония да покаже по-голяма гъвкавост. Но според запознати източници сега ЕС очаква отговор и от Атина. "Катимерини" пише, че в този дух са и думите на говорителя на Държавния департамент на САЩ, който призова Македония и съседните й страни "да работят за практично и взаимно приемливо решение на настоящия спор възможно най-скоро, така че да се отворят вратите за Скопие за членство в ЕС и НАТО".
"Макар досегашните усилия да не донесоха конкретен резултати, изглежда Нимиц е решен да продължи да се занимава с този въпрос. Предвид неговата възраст и факта че не получава финансова изгода от своята работа, той се чувства длъжен да направи всичко възможно за постигането на решение. Двете страни смятат неговото посредничество за справедливо и искрено", пише "Катимерини".
















"Катимерини"

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване