01/07/13 13:54
(http://www.klassa.bg/)

Отлагат с 4 години прилагането на изискванията към банките по Базел IV

Базелският комитет по банков надзор към Банката за международни разплащания прие решение за отлагане с четири години (до 2019 г.) на датата за встъпване в сила на новите правила за размера и качеството на банковия капитал, съобщи BBC. Като взе предвид анализа на причините за глобалната финансова криза, възникнала в световната икономика през 2008 година, по-рано Базелският комитет установи нови норми за съотношението на основния капитал на банките и даваните от тях кредити, известни като Базел III.

Тогава беше определена 2015 г. като краен срок за изпълнение на изискванията. Много банки в света се оказаха пред необходимостта да привлекат за кратко време огромни суми в наличност за увеличаване на основния си капитал. В резултат на това, под натиска на частните банки, беше прието решение за отсрочка на изпълнението на това изискване до 2019 година. По този начин отпадна спешната необходимост за много банки да търсят пътища за попълване на капиталовите си запаси при условия на запазена ниска делова конюнктура в световната икономика.

Препоръките не са задължителни за изпълнение, но в повечето случаи те намират, по един или друг начин, отражение в националните законодателства на държавите, участващи в комитета.

Банката за международни разплащания, чието ръководство е в Базел, е международна финансова структура, в която членуват централните банки на 58 държави. В нейните задължения влиза съдействие на сътрудничеството между централните банки и облекчаване на международните финансови разплащания.
Базелският комитет за банков надзор, обединяващ представителите на централни банки и регулаторни органи от 27 страни, има пълномощия да разработва, приема и внедрява единни стандарти в сферата на банковите регулации.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване