01/07/13 12:36
(http://www.klassa.bg/)

Предизвикателство: Британец тръгна да прекосява Антарктика на ски през зимата

Най-известният жив пътешественик сър Ранулф Файнс започва в понеделник пътуване към „неизвестното“, съобщи АФП. Той иска да стане първият човек, прекосил Антарктика на ски през зимата, когато температурите падат до 90 градуса под нулата и е повечето време тъмно. Британският авантюрист, който е на 68 години, ще трябва да измине 4000 км за шест месеца, придружен от 5 души. При това той няма да има възможност да бъде спасяван по трасето от самолети и кораби. В понеделник експедицията тръгва от Кейптаун в Южна Африка и до края на януари ще навлезе в ледения континент.
Файнс познава Антарктика, той я прекоси пеша и без спасители в топлия период през 1992-1993 г. Той бе и първият човек, обиколил света пеша, минавайки през двата полюса – от 1979 до 1982 г. На 65 годишна възраст Файнс покори Еверест. В книгата на Гинес името му е записано като „най-големият жив изследовател“.
„Организираме експедиции от 40 години. Постигнали сме два големи рекорда в Антарктика, но винаги през лятото. Никой досега не е пробвал през зимата. Затова тръгваме към неизвестното“, казва пътешественикът. Експедицията, наречена „Най-студеното пътуване“ няма да разчита на спасителни самолети и кораби, трябва да вземе достатъчно провизии за една година. В екипа ще има лекар. Файнс и спътникът му на ски ще имат радари, с които да откриват пукнатини в леда. Отзад ще ги следват две превозни средства на вериги, които ще носят храната, горивото, нужните материали и останалата част от екипажа. Този , който напусне превозното средство и тръгне със ските трябва да е наясно, че може да загине, както се е случило преди 100 г.“, казва Файнс. Преди да потеглят, той и екипът му са изпробвали екипировката си при температури от минус 58 градуса във Великобритания и минус 45 градуса в Швеция. Те ще имат и най-новите апарати за дишане.
Антон Боуринг, член на екипажа, обяснява, че са работили в продължение на 5 години и смятат, че са предвидили всички проблеми, които могат да възникнат. Целта на мисията е и хуманитарна – да събере 10 милиона долара за организация, помагаща на слепи хора.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване