01/07/13 15:15
(http://www.klassa.bg/)

С осветена екопътека ще наблюдаваме Крушунските водопади и през нощта

Община Летница ще развива туризма в района чрез мащабни проекти, заяви за БТА кметът д-р Красимир Джонев.

През тази година общината се очаква да усвои 8 милиона лева от европейски програми. По думите на кмета, ако преди основния поминък е бил земеделието, то сега усилията на общинското ръководство са насочени към развитието на туризма.

Това ще стане с проекти, касаещи туристически атракции, подобряване на инфраструктурата и водопроводната мрежа в населените места. Нови водопроводи за 4 милиона лева ще бъдат изградени в селата Крушуна и Горско Сливово по Програмата за развитие на селските райони. Друг проект е свързан с използването на минералната вода от сондаж, дълбок 1800 метра.

В момента общината събира проучвания на водните ресурси, на потенциала на извора от медицинска, физико-химична и биохимична гледна точка, така че да се узакони ползването му. Кметът се надява до началото на следващия туристически сезон да е готов минералният басейн.

Финансирането е основно от бюджета на общината, от където ще бъдат заделени 250 хиляди лева.

Започнало е осъществяването и на други проекти, свързани с развитието на туризма - за създаването на туристически информационни центрове, за изграждането на осветена атрактивна екопътека, която да служи за наблюдение на Крушунските водопади и през нощта.

Чрез европейско финансиране ще се ремонтират и четири булеварда в Летница, ще се облагороди и лесопаркът "Калето". По думите на д-р Джонев през 2012 г. около 200 хиляди туристи са посетили Крушунските водопади. Очаква се след приключването на проектите техният брой да се удвои.

 















БТА


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване