01/07/13 15:12
(http://www.klassa.bg/)

Сателит ще следи гръцките кораби по целия свят

Специален сателит, който ще заработи в средата на тази година, ще пази от пирати гръцките кораби по целия свят.

Очаква се съоръжението, което ще служи за комуникация, да бъде изстреляно от НАСА това лято от американската военновъздушна база Кейп Канаверал, съобщава БТА като цитира гръцкия в. "Етнос".

Инициатор на амбициозната програма е гръцкият астрофизик и преподавател в университета Сан Хосе в Калифорния Периклис Пападопулос.

Сателитът, чието име е "Ламбасат", се изработва от десет гръцки изследователи, работещи в университети в целия свят. Проектът е на стойност 100 хиляди долара, като средствата се набират с дарения.

Изстрелването на "Ламбасат" ще бъде поето от НАСА. Сателитът с малък размер ще обикаля Земята и ще дава в реално време информация за местонахождението на всички гръцки търговски кораби. Според Пападопулос изобретението ще може да дава полезна информация за движението на плавателните съдове, които са заплашени от пиратски набези, особено по африканските брегове.

"Няма да играем ролята на бреговата охрана, полицията или войската. Не можем да се намесваме и да спасяваме кораби и екипаж. Ние ще предлагаме малка помощ като даваме точното местонахождение на кораба и ако то бъде сметнато за опасно, ще бъдат изпращани спасителни екипи", заявява вдъхновителят на проекта.

Последният инцидент с гръцки кораб е от началото на октомври 2012 г. край бреговете на Кот д'Ивоар, когато танкерът "Орфей" беше превзет от пирати, които изпомпаха от резервоарите му 32 тона бензин.

По данни на Европейския парламент през 2011 г. пирати са нападнали 163 кораба и са били похитени 470 моряци, 15 от които са били убити. През първите шест месеца на миналата

година броят на пиратските нападения достигна 69.

Според данни на африканските власти сомалийски пирати печелят над 150 милиона долара годишно от откупи.
















в. "Етнос"


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване