01/07/13 17:03
(http://www.hsnovini.com/)

Съветниците приеха решението за закриване на кожния диспансер

Съветниците днес приеха предложението за закриване на кожния диспансер

Общинските съветници взеха решение за прекратяване на дейността на Центъра за кожно- венерически заболявания в Хасково. Причина за решението бе тежкото финансово състояние, в което е изпаднало лечебното заведение.

Срещу закриването на кожния диспансер в Хасково се противопоставиха единствено от групата на ГЕРБ. Те излязоха с 2 предложения, с които евентуално да се запази съществуването на лечебното заведение в града. Първо от Центъра за кожно- венерически заболявания да представят в двумесечен срок до общината антикризисен план. И второ общината да предостави безлихвен заем от 50 000 лв. за лечебницата. От ГЕРБ дадоха за пример лечебни заведения в Пловдив и Враца. Разглеждания въпрос се превърна в дискусия, в която участие взеха и от Коалиция за Хасково, откъдето дадоха противоположен пример.

“В община Русе още на 18- ти октомври с решение на общински съвет са закрити два диспансера. Това са Центърът за кожно- венерически заболявания и Медицински център за рехабилитация. Това означава, че и при тях е възприето, че няма как да се издържа нещо, което е губещо”, заяви Светослава Стоянова от групата на Коалиция за Хасково.

Основните противоречия от страна на ГЕРБ бяха, че по този начин хасковлии и жители от цялата област се лишават от възможността да получат елементарни грижи. Това твърдение бе опровергано, тъй като в града действат кабинети на специалисти за кожно- венерически болести. От ГЕРБ предложиха и  да се организира среща между ръководството на диспансера и многопрофилната болница, които да разговарят и евентуално да се стигне до преминаване на лечебното заведение към болницата. Като вносител на докладната отношение по въпроса взе и председателя на общински съвет Иван Иванов.

“Ние имаме докладна от управителя на кожния диспансер, който казва, че не може да сключи договор със здравната каса. Това означава, че няма клинични пътеки, няма абсолютно никакви приходи. И какво да прави общината, да поеме цялата издръжка? Няма как да се случи това, при една тотална липса на приходи”, заяви председателя на общински съвет, Иван Иванов .

Той съобщи, че  решението на общината от 14- ти декември още преди да влезе в сила е било изпратено до министерството на здравеопазването, но досега е нямало никакъв отговор от там. Иван Иванов допълни и че с това решение се търси начин за някакво действие от страна на министерството. Все пак председателят на общинския съвет съобщи, че за да влезе в сила решението, то трябва да бъде направено със съгласието на министъра на здравеопазването, а това съгласие все още не е било дадено. В крайна сметка общинските съветници отхвърлиха предложенията на ГЕРБ. Решението за закриване на диспансера бе прието с 27 гласа “ЗА”.

На извънредната общинска сесия днес съветниците приеха с мнозинство и друго предложение, с което Община Хасково ще кандидатства за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С докладната кмета на града Георги Иванов предложи да се кандидатства с проект ‘Реконструкция и благоустрояване на публични пространства за осигуряване на зелена и достъпна градска среда на град Хасково”. Средствата, за които общината ще може да кандидатства са по схема „Зелена и достъпна градска среда” на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С проектът на местната администрация ще може да се подобри жизнената среда, с реконструкцията и благоустрояването на открити публични пространства – направа на нови настилки, осигуряване на достъпна архитектурна среда, монтиране на ново енергоспестяващо осветление, изграждане на поливни системи, ново озеленяване и парково и други елементи на градското обзавеждане, площадки за игра.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване