01/07/13 18:40
(http://www.klassa.bg/)

Чакаме по-ниски януарски сметки за парно

Сметките за парно за януари ще бъдат по-ниски заради договорените по-добри условия за доставка на газ. Намалението на цената ще се усети от всички потребители още от следващия месец. Това ще им даде възможност по-лесно да си плащат сметките и ще подобри и състоянието на "Топлофикация - София”, смята икономическият министър Делян Добрев, цитиран от агенция "Фокус".

Задълженията на "Топлофикация - София” са натрупани в годините между 2007 г. и 2009 г., съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Това са основно задълженията към БЕХ, когато "Топлофикация” се е прехвърляла от държавата в общината. "Най-големите задължения са натрупани именно по времето, когато беше държавна, при предишното правителство, така че откакто Столична община придоби 100% от собствеността, задачата беше да спрат да се трупат дългове", добави тя.

"Трябва да се вземе решение по какъв начин тези огромни дългове, с които получихме "Топлофикация”, над 400 милиона лева, да могат да се разплащат”, добави кметът. "Топлофикация” е изготвила около 20 проекта, търсим различни начини за финансиране. Предстои да се коментира този въпрос, нищо не е решено”, каза Фандъкова.

Обсъжда се идея Българският енергиен холдинг (БЕХ) да придобие миноритарен пакет от "Топлофикация-София" срещу част от задълженията на дружеството. Целта не е промяна на собствеността, защото това не би довело до съществени резултати. "Целта е с тази промяна да се осигурят допълнителни средства за когенерация и инвестиции в "Топлофикация-София”, защото тя страда от липса на инвестиции и ниската събираемостта на сметките за отопление", обясни Добрев.
"Няма решение в тази посока, все още се правят анализи - дали това е добро решение или не. Не е уточнено за какъв процент става дума, защото зависи от много неща – най-малкото от задълженията, които трябва да бъдат оценени”, заяви министърът.
















"Фокус"





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване