01/08/13 12:25
(http://www.klassa.bg/)

100 пожара бушуват в Австралия, властите наредиха евакуация

Над 100 горски пожара бушуват в Югоизточна Австралия, предадоха АФП и ДПА. Живеещите в районите на бедствието бяха инструктирани да напуснат домовете си вместо да остават да се борят с пламъците само с кофи и маркучи.

"Имаме 100 бушуващи пожара, а около 20 от тях не са овладени.

Достигнали сме катастрофално ниво

и в засегнатите райони ранното напускане е най-добрият вариант", заяви началникът на противопожарната служба Шейн Фицсимънс.

Според класацията на риска от пожари, катастрофално ниво означава, че пожарите ще са неконтролируеми, непредсказуеми и ще се разпространяват много бързо, поради евакуирането на местните жители е единственото възможно решение, отбелязва АФП.

 

За пръв път в историята на страната всички национални паркове в югоизточната й част бяха затворени, а на лагеруващите бе наредено да се връщат по домовете си. Забранено е да се пали огън на открито.

"Думата "катастрофално" се използва с основание", заяви министър-председателката Джулия Гилърд и прикани живеещите в засегнатите райони да се вслушат в предупрежденията и да изпълнят нарежданията.

Фицсимънс припомни ситуацията от 7 февруари 2007 г., когато горски пожар северно от Мелбърн взе 173 жертви.

"По-ясно от това не мога да го кажа - рискът е реален и потенциално смъртоносен.

Ако живеете в залесен район или в изолиран район, където има повишена опасност от пожар, единственият ви вариант на действие е да напуснете отрано", подчерта шефът на пожарната.

Въпреки че полицията има правомощията да задължи хората да напуснат домовете си, принудителните евакуации са редки заради традицията собствениците на домове да бъдат оставени сами да решат дали да напуснат жилищата си или да останат и да ги защитават.

Изследванията сочат, че повечето смъртни случаи настъпват, когато хората се евакуират в последния момент и биват хванати в капан в колите си при опит да избягат от опасния район, отбелязва ДПА.

Миналата седмица огромни горски пожари унищожиха десетки къщи на южния австралийски остров Тасмания.

В голямата си част пожарите са причинени от незапомнените горещини. В най-населения щат - Нов Южен Уелс, температурите отново се доближават до 40-те градуса и може да достигнат 45 градуса в някои райони.

Очаква се

днешният ден да е най-горещият за района на Сидни за последните 150 години

с 43 градуса.

Австралийската метеорологична служба се видя принудена да осъвремени температурната си скала с нови цветове на климатичната карта, които отразяват новите висоти в градусите, прогнозирани за идната седмица.

Централна Австралия беше показана с лилаво на последната карта с температурите на Метеорологичната служба за идния понеделник. Новият цветови код показва температури, които ще надхвърлят 50 градуса по Целзий.

Директорът на отдела за климатичен мониторинг и прогнози към метеорологичната служба Дейвид Джоунс съобщи, че новата скала, която включва и розов код за температури от 52 до 54 градуса по Целзий, отразява потенциалната възможност за подобряване на стари рекордни горещини.

Най-високата температура, измервана някога в Австралия, е била 50,7 градуса през януари 1960 г.

 


















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване