01/08/13 11:58
(http://www.klassa.bg/)

Без "Белене" сме се връщали в каменната ера

"Поне 15 години VII блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да има. Като затворят V И VI блок, се връщаме в каменната ера". Това заяви Ангел Джамбазки от ВМРО пред bTV.

Той изрази съмнение в способността на ГЕРБ да защитава националния интерес и съответно в гарантирането на удължения живот за реакторите в АЕЦ "Козлодуй”. Затова "Белене” трябвало да има – като резервен план.

"Реакторът не може да бъде пренесен "като чувал" за VII блок на "Козлодуй", заяви "червеният" депутат Калоян Паргов.

Oбщественото пространство се манипулира така, че референдумът да се отъждествява конкретно с АЕЦ "Белене”. Заради това депутатите от ГЕРБ ще гласуват "не" на референдума, обясни Диан Червенкондев от управляващата партия.

"Не сме твърдо "за” принципното развитие на ядрената енергетика, но сме категорично против проекта "Белене”. Затова ще гласуваме с "не”. Според него симпатизантите на ГЕРБ са били вкарани в политически капан, че "едва ли не сме в една лодка с БСП и сме "за” "Белене” – няма такова нещо”, допълни Червенкондев.

"Против” "Белене” конкретно се обяви и политологът Огнян Минчев с думите, че "в този проект няма нито едно здраво място от гледна точна на законността”.

Той обясни, че 670 млн. евро са дадени за поръчване на оборудване без договор и инвеститор. "Това е един корупционен проект, с който трябва да се заеме прокуратурата, не обществото. Затова и RWE се оттегли и го каза публично, че няма да участва при тези условия”, добави Минчев. Според него държавата трябва да рехабилитира V и VI блок на "Козлодуй", така че те да могат да се ползват още 20-22 години.





















bTV

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване