01/08/13 22:12
(http://e-vestnik.bg/)

Беларус спира масовото изтичане на мозъци и работна ръка с драконовски закони

ДПА

Протести в Минск срещу фалшификацията на изборите. Снимка: белпан

Печелейки 300 долара на месец при галопираща инфлация под управлението на режим с желязна хватка, беларуските работници бягат в чужбина. Сега обаче правителството въвежда драконовски мерки, за да ги спре.

Всемогъщият президент Александър Лукашенко, разтревожен от изтичането на квалифицирани специалисти в Русия и страните от Европейския съюз, въведе строги нови мерки, които според профсъюзните лидери заробват работещите.

Най-новият президентски указ принуждава работниците в дърводобивната и дървопреработвателната промишленост, които напускат работа, да върнат всички получени заплати - мярка, която може да засегне дори работещите в чужбина, ако запазят банковите си сметки в Беларус.

“Това е крепостничество”, казва видният синдикалист Александър Ярошук, говорейки в Минск за указ, който на практика лишава работниците в бившата съветска република от правото да сменят работата си.

Лукашенко, който ревизира конституцията, за да остане на власт, след като управлява от 1994 г., е невъзмутим пред обвиненията, че потъпква човешките права, заявявайки просто, че изтичането на работна ръка “трябва да бъде прекратено”.

В последните години много беларуски работници - от трудещите се в строителството до компютърни специалисти - гласуваха “с краката си”, отправяйки се най-вече към Русия в търсене на по-добър живот. Беларус и Русия са обвързани в митнически съюз и имат малко контролни пунктове по границата си.

Средната заплата в “последната диктатура в Европа”, както мнозина западни дипломати често наричат страната, се равнява на около 300 долара месечно. “В Русия не само получавам по-високо заплащане, но компанията, за която работя, ми осигурява и жилище”, казва един от напусналите - архитектът Александър Ромашенко.

Няма точни данни колко хора са избягали от страната с близо 10-милионно население, тъй като повечето емигранти не информират властите, че напускат. Според профсъюзите всяка година тази стъпка предприемат около 150 000 беларуси. “Около 85 процента от тях емигрират в Русия, а останалите отиват в съседни страни от ЕС, главно Полша”, отбелязва Ярошук.

Лукашенко ръководи Беларус до голяма степен в стила на някогашната комунистическа планова икономика и заплахата за държавен фалит тегне над страната от години. Заемите от Китай и Иран и милиардите, налети в беларуската икономика от Русия, не са от особена помощ за населението, измъчвано от годишна инфлация от около 30 процента.

Учителите в столицата Минск печелят не повече от 320 долара на месец. “Ниската заплата обаче не е единствената причина за масовото изселване”, казва журналистката от Минск Ирина Бурага. Тя отбелязва, че младите хора и квалифицираните работници не мога да разкрият пълния си потенциал при суровите условия на живот и труд, наложени от правителството.

“Фактът, че действащият икономически модел е отдавна морално остарял признават дори висши беларуски представители, макар и само с тактическа цел”, отбелязва Ярошук. Никой обаче не дръзва да се противопостави открито на последния европейски диктатор.

Най-новият президентски указ се отнася в частност за 20-те хиляди работници, от дърводобивната и преработвателна промишленост, която се явява ключов отрасъл за беларуската икономика.

Клауза в договорите им ги задължава да върнат всички получени заплати, ако напуснат. Държава може просто да удържи тези пари от възнаграждението им на новото работно място.

Това се отнася дори за хората в чужбина, тъй като беларусите могат да имат банкова сметка само в страната си. Ако работниците не намерят нова работа, те са длъжни да се върнат на предишната и да платят глобата. “Това е една добре обмислена система”, каза Лукашенко при посещение в дъскорезница.

Вицепремиерът Михаил Русий заяви, че мярката е необходима, тъй като “емиграцията на работна ръка е най-големият проблем пред беларуския селскостопански отрасъл”. Според журналистката Бурага новият декрет няма да промени особено ситуацията. “Проблемът не се свежда само до квалифицираните работници. Положението в страната е толкова тежко, че дори обикновените фермери напускат”, казва тя.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване